Pregătiri de supraviețuire: începuturi/necesități

  • 24 septembrie 2017

Un cititor a întrebat cu ce ar trebui să înceapă pregătirile, pentru că e la început și informațiile sunt copleșitoare. Dat fiind că situația fiecăruia e diferită (unii stau la bloc, alții la casă, unii au copii, alții au probleme medicale, alții pot sta 12 ore fără să mănânce ceva), am pus cap la cât câteva idei de început.

Urgențe

Truse de prim ajutor cu feșe și leucoplast se găsesc pentru 18 lei sau 40 lei sau pot fi făcute după dorințele fiecăruia. Eu am două truse mici și leucoplast și feșe separat. Plus trusa din mașină, care mă asigur să nu fie expirată.

Medicamente după gust. De la banalele „pentru caca moale sau tare” până la pastile de cap și răceală. Ideal ar fi să mențineți corpul sănătos, pentru a nu fie nevoie de prea multe medicamente. Noi ne facem vaccinul antigripal în fiecare octombrie de 5 ani și răcim de obicei o singură dată, foarte ușor, pentru 2-3 zile, și costă doar 25 lei bucata.

Lumină:

Dacă se ia curentul, veți avea nevoie de lumină, mai ales noaptea, pentru a trece timpul mai ușor și a nu sta ca iepurii speriați pe întuneric.

Sunt două tipuri de lanterne bune: frontala pentru pus pe cap (păstrează mâinile libere dacă aveți de gătit sau lucrat ceva) și ambientala.

  

O ambientală bună, cu led și baterii mari, costă de la 90 lei în sus și poate face lumină până la 15 ore, cu baterii bune. O frontală bună, la fel, costă de la 50 lei în sus.  Le am pe ambele de 6 ani și nu dau semne de oboseală. Frontale mai ieftine se găsesc la Decathlon (de la 15 lei), dar nu toate sunt rezistente la umezeală.

Bateriile pentru ele de obicei le cumpăr când văd oferte bune, câte 10 sau 20 la pachet, mereu Varta sau Duracell, pentru că sunt mai bune decât mărcile anonime.

Dacă tot suntem la acest capitol, luați o frontală și pentru mașină, e neplăcut să schimbi noaptea un cauciuc pe întuneric.

Lanterna mică din prima poză merge cu o baterie AA și e bună de ținut în geantă sau ghiozdan, în caz că se ia curentul în lift sau pe scări.

Comunicații

Cel mai ieftin radio portabil costă 30 lei, e bun pentru știri când curentul e picat. Dacă pică rețelele GSM, majoritatea rămân pe întuneric cu evenimentele.

Baterii externe. Aici, discuția e așa: bateriile ieftine trebuie încărcate permanent, pentru că se descarcă singure. Bateriile bune (Asus, Belkin, Duracell, GoalZero, Varta, Vetter, Ravpower, Mophie, Anker, Xiaomi) stau încărcate 6 luni sau mai mult, pentru că au celule bune și de aceea sunt mai scumpe. Așadar, luați cea mai ieftină baterie bună pe care v-o permiteți.

Eu am un Anker de 6700mA (130 lei), un Anker Powercore 10.000mAh (160 lei) și un Ravpower de 10.000mah (150 lei).

Mâncare și apă

Aici discuția e largă, dar normal ar fi să avem câte ceva de mâncare prin casă măcar pentru câteva zile. Dulciuri, chipsuri, batoane energizante, gemuri, zacuscă, conserve, covrigei uscați. Nu pot da ordine de mărime, fiecare ar trebui să urmărească cam cât consumă și să pună deoparte în funcție de asta.

Apa e importantă. Un adult consumă (sau ar trebui să consume) 2 litri de lichide pe zi, deci puneți deoparte în funcție de asta. Gândiți-vă că 4 sticle de 2 litri vă ajung la două persoane pentru două zile, iar două sticle de 5 litri le puteți întinde pe 3 zile. Rezervele mele includ și 20 litri de apă menajeră, că nu se știe niciodată.

Mie îmi plac mult batoanele Isostar, sunt nutritive și uscate. O variantă mai ieftină sunt cele de la Kaufland, care costă 1,20 lei. Am mereu minim 10 din astea prin casă. Ce e bun la batoanele astea e că au termen de valabilitate mare, de peste un an.

Mai multe despre mâncare aici.

Preparare hrană

Cel mai ieftin și mai mic arzător pe gaz costă 90 lei sau 8 dolari pe Aliexpress, ambele pe sistemul cu valvă. O butelie de gaz costă 20 lei sau 32 lei. Avantajul sistemului cu valvă este că puteți scoate butelia de pe arzător și folosi altă dată, pe când cele fără valvă nu mai puteți scoate arzătorul odată înfipt acolo.

Stând la casă, am grătar pe gaz cu butelie din aia mare, deci pot pune pe grătar ce dezgheț de la frigider (unde sunt mereu niște pui congelați și alte asemenea). Plus niște lemne pentru grătarul cu lemne, rezultate din tăierea unor copaci din curte.

Căldură

Dacă e iarnă și e frig, soluții sunt îmbrăcat gros și pus plapuma peste noi. Sau băgat în saci de dormit. Cel mai ieftin sac de dormit costă 50 lei, dar este slab ca performanțe. Sacii buni și călduroși pornesc de la 200 lei. Eu am 3, pentru fiecare membru al familiei, pentru toate anotimpurile.

Șosete călduroase, Lasting, cu prețuri de la 50 lei. Sau astea de pe SportsDirect. Izmene, căciuli, bluze groase, asta bănuiesc că are toată lumea prin casă. Dacă nu, recomandarea mea e să aveți două rânduri de haine de iarnă, unele de iarnă domoală, altele de iarnă grea. Mănuși simple și mănuși de -20 grade. Căciulă la fel.

Nu sunt pus la punct cu generatoare electrice și alte minuni, prefer să mai pun o haină pe mine și gata.


Teoretic, e mult. Dar dacă faci o listă și le iei pe rând, nu sunt atât de costisitoare.

Pregătiri pentru mașină, inundații, iarna la casă, bătrâni la țară.

Tags:

Related posts:

17 Comments

  1. Misu · 24 septembrie 2017

    Danke de la cititoarea Misu.

  2. roprepper · 24 septembrie 2017

    ah, el patron… plm…sorry :D

  3. nano · 25 septembrie 2017

    Pentru iarna eu recomand ca fiind obligatorie lenjeria termica. Am lenjerie termica ieftina din Lidl si scumpa, produsa de o firma cu traditie din Norvegia. Din fericire la acest produs nu este mare diferenta intre cea ieftina si cea scumpa.
    Pentru incalzirea mancarii am un arzator MSR ce foloseste combustibil lichid. In perioada aceasta incep sa cumpar benzina pentru el. Am inteles ca benzina isi pierde calitatile in timp si de aceea cumpar benzina numai pentru iarna ce vine. Asta ma enerveaza putin d.p.d.v. al pregatiri de supravietuire, ca daca benzina era ok mai mult timp, cumparam o cantitate mult mai mare!
    Telefonul pot si aparatul de radio pot sa-l incarc si de la acumulatorii bormasinii asa ca am in casa cam 75000mAh.

  4. supravietuire A-Z · 27 septembrie 2017

    pt NANO
    Benzina stocata se degradeaza din cauza condensului care se formeaza in bidonul in care o tii. Cand pui din bidon in rezervor nu turna si ultima picatura, acolo e apa. In bidoane ermetice, umplute pana la gura, pastrate la o temperatura scazuta, pentru situatii exceptionale, benzina este buna si dupa 2 ani, motorina 5 (producatorii recomanda 6 luni si un an din ratiuni comerciale, armata stocheaza 1 an si doi ani din ratiuni de siguranta) Pentru ars o poti folosi atat timp cat arde, adica si peste 10 ani, daca nu esti prea pretentios.

  5. supravietuire A-Z · 27 septembrie 2017

    apropo de lumina, ce faci cand se termina bateriile si nu ai generator sa incarci acumulatoarele?

  6. D. · 27 septembrie 2017

    Benzina se degradează din cauza evaporării fracțiilor ușoare, nu din cauza condensului. Își pierde proprietățile de ardere în motoare termice. Într-o sobă sau lampă pe benzină o să ardă foarte bine, în cel mai rău caz o să facă mai mult fum.

  7. Marius · 27 septembrie 2017

    https://www.anker.com/products/variant/PowerPort-Solar-2-Ports/A2421011
    Asta pentru incarcat bateriile externe care incarca diverse.

  8. roprepper · 27 septembrie 2017

    cât îți ia să o incarci complet?

  9. cetățean arădean · 1 octombrie 2017

    Simplu și util pentru cine are ochi să citească, și nu este deloc costisitor dacă începi să aduni lucruri utile din timp, azi una, mâine alta

  10. luca ioan · 3 octombrie 2017

    foarte util. Felicitari!

  11. Daniel · 4 octombrie 2017

    Esti un mic supravietuitor in caz de ceva . Chiar ma uitam inainte la nebunii de americani care se pregateau de „Armageddon”. Foarte tare in orice caz. Respect !

  12. Eagle Feather Bushcraft · 16 octombrie 2017

    Imi place ce am citit. Ma bucur sa vad postari actuale. Din pacate, unii nu mai posteaza….Mergem inainte.

  13. Silviu · 12 noiembrie 2017

    Subscribed

  14. Adi · 6 septembrie 2019

    Salut!

    La trusa de prim ajutor, sa nu uitati de cei care au boli cronice care necesita medicamente constant! Se constata ca terapia durerii este cea mai frecventa in stari de criza. Atunci, ne uitam spre medicamente plurivalente: banalul paracetamol, sau aspirina, care au valente in multe afectiuni.
    La alimente, cred ca cel mai mare pericol este dat de posibilitatea alterarii alimentelor! Fereasca Dumnezeu de o toxiinfectie alimentara intr-o situatie de criza! In acest sens, stocuri de alimente cu pastrare indelungata si , daca e posibil, in stare uscata, sunt de ales.
    Un stoc mic de lemne este bine de facut la cei care stam la casa, chiar daca ne incalzim cu gaz sau curent. Oricand se poate improviza o soba dintr-un butoi de tabla si un burlan, care sa asigure o sursa de caldura si o modalitate de preparat hrana.
    Lumina o am asigurata de trei felinare si o lampa , toate pe petrol lampant, la care am asigurat un stoc de 5 litri de „gaz”. E foarte eficient, desi cam demodat!
    Multumesc pentru articole!

  15. Bogdan · 24 februarie 2020

    Pentru lumina ambientala se poate folosi si o baterie externa cu leduri pe toata fata. Avantajul este ca sunt 2 dispozitive intr-unul si in plus are protectie IP54 la apa si praf. Se poate folosi si in camping. Eu am asa ceva:
    https://www.emag.ro/acumulator-extern-adata-d8000l-durable-2xusb-full-led-8000-mah-orange-ad8000l-5v-cor/pd/D5SL6KBBM/

  16. Dan · 12 martie 2022

    Apa este cel mai important aliment. Fara mancare poti trai pana la doua, trei saptamani, fara apa doar patru sau cinci zile. Pentru o familie de trei persoane este recomandabil sa aiba ca. 10 bidoane a 20l. fiecare, deci in total 200l.

Leave a reply