Cum alegem un cuțit bun

  • 13 decembrie 2016

Se apropie sărbătorile și un briceag sau un cuțit este un cadou potrivit pentru un pasionat de munte, de supraviețuire sau pur și simplu de cuțite. Sau sunteți un amator care vrea să își mai cumpere un cuțit și nu știe ce să aleagă. Iată câteva idei pe tema alegerii unui cuțit.

Opritorul pentru deget (protecția pentru deget)

Un cuțit bun și util are opritor pentru deget. Fie că e o fantă în mâner sau o bucată ieșită în afară, opritorul e extrem de necesar, și spun asta după ani de zile de lucrat cu cuțite prin grădină sau pe munte. Pentru că oricât de bun ai fi și oricât de familiar ai fi cu cuțitul, la un moment dat alunecă degetul. Poate ești obosit, poate e întuneric, poate te-ai lovit la degetul ăla anterior. Prefer să am gardă la deget decât să nu o am.

Lungimea

Lungimea contează, nu? Depinde de scop. Dacă e pentru purtat în buzunar, orice între 3 și 7 centimetri lungimea lamei e ok. Dacă e pentru treabă mai serioasă, 10-12 centimetri e recomandat, dar lama trebuie să fie un pic groasă și cuțitul să fie full tang.

Ce e peste 15 cm e cuțit de ținut în vitrină, nu de folosit, deci nu contează prea mult ce știe să facă, ci cum arată. Știu, unele se numesc cuțite de vânătoare, dar secolul 18 tocmai s-a terminat, deci oamenii nu mai vânează animale cu cuțitul, așadar cuțitul respectiv e inutil.

Mânerul

Lemn sau plastic/cauciuc, pentru că au aderență mai bună. Metalul e frumos, arată bine, dar face cuțitul greu și alunecos, mai ales dacă e un cuțit care va fi folosit. Dacă e ceva de arătat la oameni, da, merge și metal.

Aș plusa și aș spune că mânerul trebuie să aibă o gaură de paracord, ca să poată fi agățat ușor.

Lama 

Dreaptă. În nici o situație de folosire normală (lupta cu zombie nu se pune) nu ai nevoie de zimți acolo sau de o lamă îndoită în fel și chip. Da, cuțitele de genul celor de mai jos sunt frumoase, dar utilitatea lor e discutabilă.

Același lucru e valabil și pentru lamele zimțate pe lamă. Sunt greu de ascuțit și zimții ăia nu folosesc foarte mult.

Culoarea

Eu înclin spre culori turbate, pentru că sunt mai greu de pierdut. Să aibă un pic de portocaliu sau de fucsia acolo, să îl văd mai ușor.

Bricege multifuncționale

Nimeni nu cară după el un Victorinox de două degete grosime pentru că are 16 funcții. Nimeni. Dacă vreți să mergeți zona asta, că sunt ușor de găsit prin mall-uri, mergeți fie pe versiunea mică cu 2-3 funcții, fie pe versiunea mare cu 2-3 funcții.

Sau, dacă știți deja că are mai multe cuțite, o pilă de 80 lei e mai bună.

 

Tags:

Related posts:

2 Comments

  1. Razvan O · 15 ianuarie 2017

    Eu unul folosesc mai mult multifuncționalul decât briceagul. Am luat unul de ăsta și mi se pare util: https://www.mldguns.ro/accesoriile-vanatorului/cutite/cutit-multifunctional-advance-italia
    Mă ajut des de lanternă, cuțit, forfecuță și șurubelnița în cruce.
    în rest, tot am zis că la un moment dat îmi voi face cadou un nou cuțit.
    Pe lângă un k40, folosesc un briceag de la Zepter de care sunt destul de mulțumit, am găsit modelul doar pe okazii: https://www.okazii.ro/briceag-zepter-cu-prasele-a22320320

  2. roprepper · 16 ianuarie 2017

    la 40 lei, o sa ai surpriza să se rupă când ți-e lumea mai dragă.

Leave a reply