De ce unii insistă să aibă cuțite full tang în loc de un topor?

  • 20 noiembrie 2016

Am văzut la brâul oamenilor ieșiți la aer, prin pădure și prin munți: cuțite full tang, de la mărci ieftine la mărci care costă 2 sau 300€.

Dacă nu știți, full tang înseamnă că e o panglică de oțel de la un capăt la celălalt al cuțitului, spre deosebire de majoritatea cuțitelor care sunt partial tang sau rat-tail tang. Vedeți în poza de mai jos diferențele.

fulltang

Cuțitele full-tang sunt mai rezistente, dar și mai grele și mai scumpe. Despre utilitatea lor e mult de discutat, cei care le poartă își justifică alegerea prin faptul că pot despica lemne cu ele în rarele ocazii când e nevoie de asta. Iei un lemn și dai cu el peste cuțitul tău full tang și impresionezi asistența. Sau poți culca copăcei mici cu el, prin aceeași metodă (batoning în engleză).

Numai că nu le face bine pe nici una din aceste două activități și de fiecare dată cineva va veni cu un topor și va face asta mai repede și mai bine. Sigur, e o diferență de greutate, un topor are de la 600 grame în sus, pe când un cuțit full tang are 2-300 grame. Așadar câștigi la greutate, dar pierzi la efortul depus pentru a îndeplini aceeași sarcină.

Eu sunt de părere că un Mora sau un Bear Grylls Scout (care au doar 70 grame) merg bine în combinație cu un topor. De asemenea, cred ca oamenii care încearcă să taie copaci cu un fierăstrău de 5cm de la bricegele Victorinox sunt speciali, când un fierăstrău pliabil de 22cm are doar 130 grame. Iar combinații de genul ăsta de la Gerber, în care fierăstrăul e inclus în topor fac alegerea mai ușoară: un cuțit pliabil cu lama de 5-10cm și un topor și sunt OK.

Gândiți-vă cât v-ar lua să faceți lemne de foc cu un cuțit full tang, de la culcat copacul uscat la ciopârțit la despicat. Nu-i așa că, în loc de un full tang de 3-500 grame cu lama de 15-20cm mai bine aveați un briceag de 100 grame și un topor de 1kg?

 

sup-14

Tags:

Related posts:

1 Comment

  1. Adrian · 8 octombrie 2019

    Salut, din pct de vedere al utilitatii impartasesc aceeasi parere : un topor bun si potrivit ca si greutate+cutit +maceta pt desisuri , balarii etc. Intervine insa pasiunea colectionarului de a avea instrumente de top .

Leave a reply