Pregătiri de iarnă pentru căldura personală

  • 13 noiembrie 2016

Am tratat deja problema pregătirii mașinii pentru sezonul rece, acum e momentul să vorbim despre noi. Știți pe unde se pierde căldură cel mai mult, da? Cap, picioare, mâini, în odinea asta.

Căciulă

Cea mai simplă căciulă, care poate fi împachetată și pusă în orice buzunar, costă 6 lei. Eu am una pe care o port mereu cu mine de când începe toamna. Se spală ușor, se usucă repede și e călduroasă. Extrem de călduroasă!

Căciuli mai groase: 40 lei la emag, 80 lei la Decathlon sau 50 lei la Kaki.ro

caciuli groase iarna

Mănuși

Sunt trei tipuri: cele de polar, cele de softshell și cele de ski.

  • Cele de polar sau fleece sunt bune pentru că sunt mici și ușor de purtat în geantă sau în buzunar, dar asta înseamnă și că sunt subțiri. O pereche costă de la 25 lei în sus, dar atenție, nu sunt mănuși serioase, cu care să ieșiți iarna pe afară câteva ore. Plus, se udă repede.
  • Cele de softshell sunt mai groase, mai scumpe și un pic mai bune. O pereche costă de la 60 lei în sus, în funcție de calitate, marcă și rezistență. Am unele marca Strindberg de 5 ani și nu s-au deteriorat. Problema cu ele este că se udă dacă am chef de jucat prin zăpadă.
  • Cele de ski, cu fâș pe deasupra și polar/thinsulate pe interior, au avantaje și dezavantaje. Sunt mari, dar sunt călduroase și nu se udă. Prețurile pornesc de la 35 lei pentru o pereche și cresc pe măsură ce crește calitate și sunt mai bine strânse pe mână.

Favoritele mele sunt unele cu thinsulate, aspre pe dinafară, pentru apucat, și moi și călduroase pe interior. Am găsit o pereche pe Military Shop la 50 lei. Ceva mai mișto, de piele cu căptușeală Thinsulate, 20€ pe Amazon.

manusi iarna

Șosete

Cea mai simplă variantă de șosetă călduroasă este Artengo 800, 3 la 20 lei. Sunt decente, dar dacă sunteți friguroși sau veți sta mult pe afară, nu vor face față. Eu prefer șosetele de lână merino, care sunt un pic diferite de lâna clasică, adică e lână tratată, nu sunt aspre și nici nu te mănâncă pielea de la ele, dar sunt și mai scumpe.

Șosete cu lână merino: Quechua X-WARM (32 lei), Thermo Alaska (29 lei), Lasting Termo (30 lei), Mund Polar Circle (32 lei), Mund Legend (40 lei).

Șosetele merino sunt cele mai călduroase, în combinație cu niște ghete cu thinsulate țin picioarele calde mult timp. Am purtat o pereche de Lasting TKH de 37 lei cu o pereche de ghete Salomon la -37 în Finlanda și mi-a fost cald.

 sosete groase iarna

Sigur, e recomandat o combinație ghete serioase și șosete, pentru că dacă nu aveți niște ghete cât de cât, degeaba aveți 3 perechi de șosete, nu vor face față.

Ghete

Aici totul depinde de ce vă place și în ce vă simțiți comod.

  • Cele mai simple, Quechua de 110 lei, se descurcă cât de cât la frig, dar talpa e extrem de alunecoasă.
  • Ceva mai solid, tot de la Quechua, 290 lei.
  • La 200 lei, ghete extreme de la Fox Outdoor, cu thinsulate, care spun că rezistă până la -40.
  • Pe la 400 lei puteți găsi ghete solide, de la firme lăudate, gen Chiruca sau Salomon.
  • Pentru copii, ghetele astea sunt excepționale.

Căutați „thinsulate” pe orice magazin online și veți găsi multe opțiuni de ghete căptușite, la prețuri diferite. Thinsulate e o căptușeală sintetică, citiți aici mai multe despre asta.

ghete iarna

Două șmecherii:

  • botoșii de polar (25 lei), am văzut oameni în teneși cu așa ceva iarna, și nu le era frig.
  • branțuri termice (astea, astea sau astea) sau puteți pune o folie de aluminiu pe sub branțurile din ghete.

Geci de iarnă:

Sunt mai multe opțiuni aici, totul depinde de cum vă place. Ideal ar fi să nu vă luați o geacă foarte groasă dacă nu stați mult pe afară, ci să folosiți sistemul cu straturi. Adică bluză, hanorac, geacă. Vi se face cald, descheiați-vă la geacă. E frig, dar nu e de dat geaca jos? Dați hanoracul jos.

Opțiuni:

  • Softshell. sunt geci subțiri, care țin la frig destul de bine, dar pe termen scurt. au avantajul că sunt ușoare. varianta de 160 lei de la Decathlon este foarte bună.
  • Puf. gecile de puf au avansat foarte mult și s-au ieftinit, se găsesc și la 100 lei sau 170 lei, dar trebuie să știți că nu țin de cald la fel ca una de 500 lei. am văzut oameni iarna la -10 cu tricou și geacă de puf de 500 lei și erau bine. sunt extrem de ușoare și compacte.
  • Matlasata, cu prețuri de la 170 la 120 lei. arată dubios, dar sunt ok.
  • Parka, care sunt niște geci mai lungi, care acoperă fundul. varianta asta e o copie după Fjallraven, asta e foarte călduroasă, dar și prețul e pe măsură.
  • Puf gros. 240 lei sau 280 lei. foarte călduroase, dar și incomode. marginea aia galbenă se face urâtă după câteva purtări.

Dacă vă luați geci de puf sau de fâș, puneți un pic mâna pe fâșul ăla, verificați dacă pare că se rupe ușor. Că asta e marea problemă a fâșului, se agață de naiba știe ce și s-a sfâșiat.

geci calduroase iarna

Alte idei de îmbrăcăminte:

  • renunțați la bumbac direct pe corp. dacă transpirați, bumbacul rămâne ud și veți simți rece pe corp. ideal ar fi ceva sintetic, care să permită aerului și mirosurilor să circule.
  • pantaloni căptușiți. se găsesc cu prețuri de la 79 lei la Decathlon, fie la raionul de drumeții, fie la cel de vânătoare. sunt foarte buni și călduroși. mai multe exemple aici.
  • pantaloni softshell, cu prețuri de la 250 lei, sunt rezistenți la vânt și țin de cald.
  • clasicele izmene. știu, e ceva ce purtau părinții noștri și e rușinos să porți așa ceva azi, dar prefer să îmi fie rușine decât să îmi fie frig. se găsesc peste tot, de la Decathlon la C&A, cu prețuri de la 20 de lei pentru versiunile de bumbac (dar am zis mai sus că nu recomand bumbacul direct pe corp). eu le folosesc ziua pe sub blugi, și noaptea pe post de pijamale. nu e deloc amuzant să stai 3 ore în tren și să tremuri cu gândul că poate dau drumul la căldură totuși. 60 lei la Decathlon sau 60 lei la Kaki.
  • bluzele de corp. au la Decathlon unele bune la 20 lei, țin foarte bine de cald chiar dacă arată subțiri.
  • tot la bluze, polarele astea la 38 lei sunt foarte bune, am două de 2 ani și nu s-au decolorat și nici nu au început să miroasă. sunt unele la 25 lei care sunt un pic mai groase, dar după 2-3 ani trebuie aruncate, că nu mai iese mirosul din ele. dacă aveți un pic mai mulți bani, bluzele de lână de la Decathlon sau gama Discovery de la Salomon sunt foarte mișto și foarte rezistente.

 

bluze iarna

Stay frosty!

iarna (sursă foto: reddit)

Tags:

Related posts:

7 Comments

  1. Marius · 2 decembrie 2018

    Mulțumesc pt lista facută chiar acum mă duc la cumpărături la Decathlon.

  2. roprepper · 16 decembrie 2018

    spor la cumpărături!

  3. Adi · 6 septembrie 2019

    Buna ziua!
    Felicitari si multumiri pentru sfaturi!

    La sosete, chiar daca sunt mai scumpe (cca.50-60 lei/pereche), cele merino isi merita fiecare banut! Cum sunt un amator infocat de drumetii(cred ca cel mai important lucru ca si prepperi este sa ne mentinem in forma , indiferent de varsta!}, manusile pe care le am sunt de la un surplus al armatei austriece, luate de la piata de vechituri :-). Sunt din lana si sunt f.f.bune! La incaltaminte am mers pe bocanci militari, cu pielea bine tratata si cu un numar mai mare. Conteaza mult siguranta articulatiei gleznei in mersul de lunga durata! Cu incaltamintea de frig intens si zapada, mi-am rugat moartea dupa 3-4 km. Este buna in conditiile unei deplasari mecanizate, sau de alta natura. Daca va deplasati pe jos, nu uitati de parazapezi! Sa ramai uscat este f.f.important!
    Multumesc din nou ptr sfaturi!

  4. Silvia · 6 decembrie 2019

    Mare adevar ai spus cu ghetele alea pt copii de la Decathlon. Copilul meu are 6 ani si de la 4 ani doar modelul asta il luam. Bune si calduroase. Nu se uda, se incalta usor, se sterg si curata la fel de usor.

  5. Stefan · 29 ianuarie 2020

    Testată două ierni: https://www.decathlon.ro/jacheta-sh500-ultra-warm–id_8510106.html

    Rezultate pe măsură, nu stînjeneste prea mult mișcarea, are și fermoare laterale, în caz că te aleargă ursul și trebuie să ridici piciorul mai sus.
    E și în varianta de damă, pentru femei aventuroase. Are și fermoare laterale, în caz că nu te alearga ursul dar trebuie să ridici piciorul mai sus.

Leave a reply