De ce se pune atât de mult accent pe echipament?

 • 13 august 2018

Două premise pentru acest articol.

 1. Am fost într-un weekend într-o zonă de campare, cu mai multe familii. Ne-am instalat corturile și hamacele, am clădit suportul pentru ceaun și am purces la căutat lemne. Zona destul de sălbatică și neîngrijită, lemne peste tot. Crengi. Eu nu căutăm crengi, eu căutam arbuști uscați pe care să îi pot doborî, pentru că din crengi nu prea faci foc durabil. În timp ce ceilalți căutau crengi pe jos, eu am legat o chingă de un pomișor uscat de vreo 20cm diametru la bază, am tras de câteva ori și a căzut. L-am tractat cu chinga până la foc și am mai căutat unul pentru același scop.
 2. Pe unul dintre site-urile la care sunt abonat am găsit un clip intitulat “3 lucruri pe care să nu dai bani puțini” și era bullshitul obișnuit, cu cuțitul de 200€, cu rucsacul de 300€ și alte minuni.

Bun, după această lungă introducere, să trecem la subiect.

Motivul pentru care toată lumea pune accent pe echipament este că acesta este palpabil. Îl poți vedea. Îl poți ține în mână. Cunoștințele, îndemânarea, rezistența, puterea, experiența, astea nu le poți ține în mână, așa că toată lumea se concentrează pe echipament, încercând să acrediteze ideea că un echipament bun ține de multe ori loc de cunoștințe și îndemânare.  Și, cumva, cuțitul ăla de 200€ îți va aprinde el singur focul, iar tu nu mai trebuie să faci nimic.

Așadar, eu am produs mai repede și mai mult lemn de foc pentru că știam ce am de făcut. Oamenii care plecaseră la găsit au produs și ei, dar mai puțin. Asta e diferența dintre oameni. Echipamentul e bun, trebuie investiți bani în el, dar folosirea lui în teren depinde de la om la om.

pregatiri bushcraft outdoor

 

Tags:

Related posts:

8 Comments

 1. boemul · 14 august 2018

  şterge postarea până nu o vede Romsilva sau cine e administrator pe acolo, contravenient silvic ce eşti :)

 2. supravietuireaz · 15 august 2018

  Cu cat ai mai multe cunostiinte despre supravietuire si cu cat esti mai inventiv cu atat va trebui sa cari mai putin echipament. Cand vei ajunge un mic Rambo iti va fi suficient un cutit si un ghem de sfoara. Dar pana atunci caram rucsacul cu de toate. :-)

 3. Dragos Mone · 28 august 2018

  Cand merg cu un grup de prieteni la gratar eu merg doar o data in padure dupa lemne si cand ma intorc ma apuc de cladit focul. Pe restul ii trimit inapoi dupa si mai multe lemne. Cand e totul pregatit o chem pe nevasta-mea. Ea se pricepe la aprins focul. :D

 4. Bogdan · 3 septembrie 2018

  Foarte bine notat faptul ca echipamentul nu este totul ci experienta primeaza. Eu am in dotare un topor vechi de cand eram copil, un cutit de vanatoare pentru care am platit 120 de lei( nu inteleg de ce intr-o situatie extrema trebuie sa ai un cutit de 500 euro, important e sa ai unul bunicel si sa stii ce ai de facut), un cutit Opinel Carbon 10( mi se pare foarte util) si un fierastrau pliabil ieftin.

 5. Haivas · 4 septembrie 2018

  O altă variantă. Pe unele văi poți recunoaște locurile pe unde coboară localnicii lemnul de foc. Urci pe acolo și foarte probabil dai de mai multe stive de lemne gata tăiate(arbuști curățați de crengi). Iei un trunchi și-ți ajunge 3 zile.

 6. nacele bacau · 18 septembrie 2018

  Este pe lacul BELINA? :)

 7. radhacross · 25 decembrie 2018

  Atât experiența concretă în teren cât și achiziția de echipament cu un raport optim calitate/preț,necesită timp și studiu dedicat cu seriozitate.Chiar și așa,trebuie să te plasezi pe un vector de continuă învățare și extindere a limitelor.Într-o zi,nu prea îndepărtată,această atitudine va face diferența.

Leave a reply