Ciclon bombă în SUA, -45 grade Celsius. Sunteți pregătiți?

  • 5 ianuarie 2018

America e lovită de un ciclon cu aer rece, care aduce temperaturi extrem de scăzut în zone unde oamenii nu sunt obișnuiți cu așa ceva. Cum arată vedeți aici, aici și aici.

Alex, care stă un pic în câmp, se întreabă dacă suntem pregătiți pentru așa ceva. Și răspunsul este că depinde ce pică. Dacă pică gazul, dar avem curent, dacă pică curentul, dar avem gaz, dacă pică totul, dacă dacă dacă…

Eu aș merge pe varianta totul picat.

Haine

Cu hainele stăm bine, locuim într-o zonă răcoroasă, am prins ierni cu -20 afară, suntem pregătiți cu haine groase și foarte groase.

Am scris aici de minime haine groase pentru căldura personală. Nu există posibilitate încălzirii cu lemn în casă, ci doar cu o butelie mare de aragaz (cu un arzător) care momentan alimentează un grătar pe gaz.

Aș sta cât mai mult în casă, cu excursii până în pod de 2-3 ori pe zi, să nu am surpriza să se fi crăpat ceva și să se scurgă apa în casa.

Mâncare și gătit

Avem tot felul de mâncare uscată și preparabilă în casă. Făină, mălai, ouă, carne, carne congelată, conserve, dulciuri, biscuiți, zacuscă, gemuri.

Am la adăpost lemn pentru câteva zile de gătit. Mi-am luat și o tigaie care poate fi pusă pe foc, deci fripturi, omlete, tocănițe. Și ceaiuri, pentru că am arzător de camping și butelii de 450gr (plus butelia mare de mai sus).

Apă avem destulă. 40 litri potabilă, 30 litri menajeră, plus sucuri, pliculețe de ceai și, cu arzătorul, putem topi zăpadă.

 

Altele

Baterii destule pentru o săptămână de stat cu lanterna ambientală aprinsă.

Baterii destule pentru radio-ul pe baterii, pentru știri.

Saci de dormit competenți.

Trebuie să îmi iau un generator de curent (1.200 lei), dar am tot amânat.

Și nu m-aș aventura afară din curte fără un motiv bun.

Tags:

Related posts:

9 Comments

  1. Munteanvali · 6 ianuarie 2018

    Daca pica gazul pica si curentul clar(din cauza caloriferelor pe ulei si al resourilor)
    Pentru gatit am cateva vase de fonta care se pot pune linistite pe foc.
    Generator am(vara il tin la atelier iar toamna il aduc acasa) mai am o baterie de 125A pe gel care sta tot timpul la incarcat si la care se pot conecta cateva becuri de 12v si un invertor.Apa avem cam 80l iar ca apa menajera pot sa folosesc apa din paraul care e la 50 m de casa.
    Mancare este tot cam ceea ce ai spus si la noi in camara.Saci de dormit avem doar 2 de iarna(noi suntem 3).
    Nici eu nu am cum sa fac caldura in casa pe lemne asa ca ramane butelia mare legata la incalzitor.
    Oricum o sa fie jale din momentul in care ramanem fara gaz

  2. bazu · 6 ianuarie 2018

    daca e nevoie si nu ai alta solutie se poate pune pe foc de lemn orice oala. Chiar daca oala nu o mai poti pune dupa aia pe plita.
    Am centrala pe lemne, asa ca am lemne. Am soba cu plita, ma incalzesc si pot gati. Lanterne, baterii, felinare, lumanari, mancare, apa vreo 50 de litri, Catan, carti de citit. Fara sa exagerez, 2 saptamani fara curent nici nu ar trebui sa ies din curte decat in cazuri exceptionale. In iarna 2011-2012 si 2012-2013 am avut si o masina combi, cu cauciucuri de iarna foarte bune si intr-o conditie tehnica grozava – pornea la sfert de cheie la -28 de grade. Acum am aceiasi masina, dar pe la 0 grade incep sa imi pun intrebari daca mai porneste, cauciucurile sunt ieftine – bune pe rece si pe ud, dar de toata cacao pe zapada. Asta e, nu poti sa le ai pe toate. Am de gand anul acesta sa ma inoiesc la capitolul auto. Dar am prea multe variante si prea putini bani. :-)

  3. Munteanvali · 7 ianuarie 2018

    Nu e cam mic generatorul din link?

  4. MP :) · 7 ianuarie 2018

    Ca sugestie:
    eu am un filtru de apa de la Nikken, cu elementul filtrant de schimbat o data la un an sau un an si jumatate.
    Pui apa de la robinet sau de oriunde si obtii ca de la izvor.
    Si nici nu mai trebuie sa cari bidoane sa faci mainile de urangutan :)

  5. Mihaita Bercenarul · 8 ianuarie 2018

    Stau la tara. Toamna cumpar cate 15m3 de lemne pentru cele 3 sobe din casa, tin in casa in permanenta vreo 60l de apa potabila (am fantana+pompa electrica. daca n-avem curent o perioada foarte lunga pot scoate pompa din fantana si scoate apa in stil clasic cu galeata si funie. iarna pot topi zapada), am o butelie la aragaz + 1 plina de rezerva mereu, cateva pungi de faina, malai, orez, zahar, camara cu diverse preparate care rezista 2-3 ani, cateva sute de lumanari obisnuite dar si candelute (mult mai practice), 2 lanterne frontale, 2 lanterne normale (n-am nevoie de mai mult) si alte chestii care nu-mi vin in minte acum.

    Cel mai mult am fost nevoit sa stau 3 zile fara curent (no problem, aveam tot ce imi trebuie) si 7 zile cu toate intrarile in sat blocate. Atunci am ars-o o saptamana cu mamaliga, jumari, muraturi. :) Mai cumpar cateva pungi de malai si cred ca ma declar pregatit pentru 2-3 saptamani fara curent si fara sa ies din casa.

    Si cand te gandesti ca toate astea sunt chestii firesti, pe care le-am deprins de mic la tara… In timp ce la oras sau prin alte tari e nevoie de forumuri si cursuri pentru asa ceva. :))

    PS: posteaza mai des, te rog. :D

  6. roprepper · 12 ianuarie 2018

    nu prea am ce să postez mai des.

  7. ionel · 16 ianuarie 2018

    salutare. Mai oameni buni dar in conditiile astea cum folositi buda? bloc/casa…..
    Ce faceti cu necesiatile fiziologice ?? olita si pac afara si ne intalnim la primavara cu ele ??

    Pe bune acum … chiar ma intereseaza

  8. roprepper · 17 ianuarie 2018

    apa menajeră. torni în budă după ce ai făcut treaba.

  9. La voi care e situația la zi dpdv prepper? | haivas · 19 ianuarie 2018

    […] uitam la ce iarnă e prin unele județe și mi-am amintit de  un review al situației la zi al celui mai prepper dintre prepperii din .ro și am zis că n-ar strica să mă laud fac și eu […]

Leave a reply