Cuțite de vânătoare, de survival și de bushcraft…

 • 28 decembrie 2016

Hai s-o spunem pe aia dreaptă: ne plac cuțitele! Sunt atât de bărbătești și de tari și vin în forme și culori diferite și bla bla bla. Ce nu vrem să recunoaștem, nici un bărbat, e că ne căutăm justificări pentru a le cumpăra. Ăsta are oțel din ăla, ăsta are amnar inclus, ăsta are mânerul în felul ăsta, ăsta e versiunea nouă… Realitatea e că majoritatea acestor cuțite nu sunt utile și nu folosesc nimănui. Și ne purtăm ca niște copii: le luăm, ne jucăm cu ele 2-3 săptămâni și apoi le aruncăm într-un sertar.

Pentru că…

Vânătoarea nu se face cu cuțitul.

Nu s-a făcut niciodată. Căutați clipuri cu atacuri ale mistreților sălbatici, nu poți opri animalul ăla de 2-300kg cu un cuțit, indiferent ce oțel are și ce lamă are. Iepuri sau fazani? Nu se pot vâna cu cuțitul. Căprioare? Nici ele. Deci termenul de cuțit de vânătoare e un pic greșit. Termenul corect ar fi „cuțit de preparat vânatul” și aici nu ai nevoie de lamă prea mare, tot ce e peste 7-8cm e bun, uneori cu cât mai mic, cu atât mai ușor de folosit. Ascuțit să fie, și poți face treabă și cu unul de 5cm.

Cuțitul de supraviețuire

e iar un termen stupid, mai ales când vezi ce monstruozități au scos oamenii. Lame de 26 centimetri!!! Am râs de m-am spart. Teoretic, cuțitele astea sunt pentru atunci când pierzi rucsacul, te pierzi de grup și ai doar cuțitul la tine și îl vei folosi la tot: să aprinzi focul, să faci lemne pentru foc, să faci un adăpost, să faci niște capcane și așa mai departe. Teoria asta cade foarte repede, pentru că… de câte ori v-ați pierdut rucsacul? Și cu asta am încheiat. Ah, da, e bun dacă atacă zombie, poți să ți-l bagi în fund mai adânc.

Și da, Rambo e doar un film.

Cuțitul de bushcraft

a evoluat și el în fel și chip și a ajuns la dimensiuni stupide și cu calități care nu folosesc deloc în viața reală. Eu mă uit la clipurile de pe net cu „top5 cuțite de bushcraft” sau „10 cuțite must have” doar ca să râd și să nu cumpăr nimic. Lame curbate, greutate peste 300 grame, husa incomodă…


Pentru oamenii normali la cap, care nu cad în capcana lucrurilor lucioase și stupide, și care chiar folosesc cuțitele pe care le cumpără…

Cuțitul de bushcraft/vânătoare a rămas la fel peste ani: lamă de 5-15 centimetri lungime și 2-4mm grosime, gardă pentru deget, lamă full tang, bun la făcut surcele, deschis conserve, tăiat paracord și la preparat animale pentru grătar și din când în când la aprins focul, dacă amnarul nu vine cu cheița lui.

Și purtat mereu la curea.

Exemple: 120 lei120 lei150 lei. Sigur, sunt și exemplare mai scumpe, mereu vor fi, dar utilitatea lor scade pe măsură ce prețul crește. Și, ca la orice produs scump, nu prea îți vine să faci cu cuțitul de 400 lei ce faci cu ăla de 100 (ăsta e și unul dintre motivele pentru care alea scumpe durează zeci de ani).

Eu nu vreau să am grija lor, așa că îmi iau cuțite ieftine și când se uzează le arunc și iau altele. Mă uite pe BladeHQ după caracteristici, că au filtre bune, aleg ce vreau și mi le iau de pe Amazon.de. De pildă, Boker Outdoorsman, Mora Classic sau Gerber Big Rock de 40€ în loc de SOG Seal Pup de 130€ sau Schrade Frontier de 300 lei. Se strică? Îl pierd? Nu-mi pasă, îmi iau altul. După cuțitul de 130€ aș plânge un pic.

Vedeți aici câteva idei pe tema alegerii unui cuțit.


Mă uitam zilele trecute la un clip despre cuțite, pentru că îmi place să mă uit și să nu cumpăr nimic, și băiatul care lăuda cuțitul a zis că e un cuțit atât de bine făcut și atât de durabil încât poate fi lăsat moștenire copiilor. Și costă doar 150 dolari. Partea proastă la faza asta e că, de prea multe ori, copiii nu vor avea aceleași gusturi. Și nu doar asta, ci se vor inventa până atunci materiale mai durabile, mai frumoase, mai ușoare și mai bune. De aceea noi nu vrem cuțitele părinților noștri.


Eu nu car un cuțit de bushcraft/vânătoare/supraviețuire la ieșiri. Am câteva, dar nu le car cu mine. Am făcut-o de câteva ori și nu i-am găsit utilitatea unui astfel de cuțit. Am un BG Scout în buzunar, un Fiskars X7 și un fierăstrău pliabil ordinar, care sunt de ajuns pentru tot ce am de gând să fac prin pădure. Mă uit după un Silky Gomboy și după o toporișcă cu lama mai lată, dar asta e altă poveste.


ps: cât de mică să o ai să ai nevoie de un cuțit de 26 centimetri? Exemplul de mai sus e gândit de un tip relativ cunoscut în zona asta a uneltelor de outdoor, genul de tip care e încântat în toate clipurile la toate cuțitele și care, când a fost să taie un copac cu diametrul 20cm era să crape de la efort. Deci în mod sigur se pricepe la outdoor și unelte și trebuie ascultat. Și vă las cu un clip amuzant cu cuțite care pot trece lejer drept macete.

Tags:

Related posts:

5 Comments

 1. alunelu · 30 decembrie 2016

  Stii ce cutit e cel mai bun cand te ataca ursul? Unul de lemn, ca poti curata rahatul de pe chiloti daca scapi.

 2. roprepper · 2 ianuarie 2017

  sau chiloți antimurdărie :D

 3. Razvan · 12 aprilie 2022

  Eu tocmai ce am dat comanda de un kansbol, mi-a placut mult ideea de cutit gros la „baza” subtire spre varf. https://www.bladehq.com/item–Morakniv-Kansbol-Fixed-Blade-Knife–96811
  Usor si bun de carat prin camping ori diverse de facut prin padure.
  Mi-a placut si ca e portocaliu :)
  Stiu ca e din 2016, insa ar fi fain sa mai scrii si despre tools :) ori aici ori pe blogul de fashion.

Leave a reply