Cuțite: cum alegem unul bun și de câte cuțite avem nevoie

  • 21 octombrie 2016

Sunt mândrul posesor a unui singur cuțit decorativ: un Baladeo Laguiole de 120 lei. Restul sunt utile și le folosesc frecvent.

Primul criteriu este să aibă mânerul de cauciuc sau plastic sau altceva care să nu facă zgomot. Bricegele le car prin buzunare și nu vreau să zornăie. Al doilea e să fie cât de cât vizibile, ca să le pot zări în iarbă și să nu le pierd, așa că dacă am de ales între verde și roz, voi alege mereu rozul. Al treilea criteriu este să fie ușoare.

Citiți aici cum alegem un cuțit.


  1. Am un Bear Grylls Scout de 150 lei, care e foarte versatil în situații de camping, merge și la decojit roșii și la curățat crengi. Am unul în mașină pentru ambalaje, cordelină sau alte urgențe.
  2. Am un Fiskars K40 și un Morakniv pe care le folosesc foarte mult în grădină, și sunt bune și pentru camping. Sunt fix genul de cuțite utile, ușoare și ieftine, pe care nu mi-e frică să le stric sau să le pierd. K40-ul e cel mai folosit cuțit al meu.
  3. Am un Muela G16  de 100 lei cu lama de 16cm pe care, ironic, îl folosește mai mult nevasta când pregătește masa în deplasări, pentru că e mare și ușor. Muela spune că e cuțit de vânătoare, dar e prea subțire pentru a putea face față luptei cu porcul sau cu alte animale. Mă uitam la un Ka-Bar, e 400 lei, sunt convins că merită banii, dar nu știu dacă îl voi folosi atât de mult încât să fie justificată cheltuiala. Nu recomand Muela ăsta pe care îl am pentru că are dinții ăia pe spate, care sunt extrem de incomozi.
  4. Am un Kershaw Chill de 40€ pe care îl port mereu cu mine, pentru nevoile de zi cu zi. E bine făcut, mic, ușor, se deschide repede, taie foarte bine. A înlocuit un CRKT pe care l-am folosit o perioadă și l-am dat cuiva.
  5. Copilul are un briceag mic pentru a deschide cutiile cu jucării sau alte cutii pe care le primește. Știe că e al lui, știe cum se folosește, nu s-a tăiat până acum cu el și îl are de doi ani.

După cum vedeți, toate au o justificare și o utilitate, mai puțin Laguiole-ul, care doar arată bine. Toate văd acțiune cel puțin o dată pe lună (exceptând iarna, când e mai greu să faci camping) și, dacă nu le văd utilitatea, le vând sau le dau cadou mai departe.

Am avut câteva cuțite dintre cele care arată bine (SOG, Smith&Wesson, alți suspecți de serviciu), dar cărora nu le-am găsit utilitate sau nu m-am împăcat cu ele, fiind incomode, grele sau inutile.


Cuțite de bucătărie. Noi folosim 2 tipuri: cele zimțate, produse la Sibiu, care costă între 10 și 30 de lei bucata, avem două de aproape 10 ani și nu s-au tocit deloc, și un Tescoma de 17cm.


Piatră de ascuțit: o Topex de 3 lei, luat de la Leroy Merlin. Până acum am dus cuțitele la tocilărie, o dată la doi ani, dar vreau să învăț să le ascut singur.

Tags:

Related posts:

1 Comment

  1. Nistor Florin · 3 martie 2020

    Multumesc frumos ! Utile sfaturile /.

Leave a reply