Se rup cozile de topor Fiskars?

  • 13 noiembrie 2016

Sunt un mare fan al topoarelor Fiskars. Sunt fan Fiskars în general, am tot felul de unelte de la ei, de la greblă la lopată la foarfecă la presă de usturoi, dar topoarele sunt ceva special. Pentru mine sunt manevrabile, ușoare, bune ca preț și durabile. Fiskars X7, cel mai mic dintre ele, costă 170 lei, iar X10 210 lei.

Când le-am luat, am căutat pe Youtube păreri despre ele. Câțiva oameni spuneau că nu și-ar lua așa ceva, pentru că nu îi poți înlocui coada dacă ți se rupe și ești pe teren. Ceea ce e adevărat, cozile sunt dintr-un amestec de cauciuc cu fibră de sticlă cu plastic dur. Șansele să se rupă sunt mici, dar au fost cazuri.

broken-fiskars-handle-1 broken-fiskars-handle-2

De obicei, o asemenea coadă se rupe când e abuzată. Adică omul intenționează să o rupă sau e pur și simplu idiot. Sunt pe youtube povești destule cu oameni care au rupt coada pentru că au lovit-o sau pentru că au dat cu mașina peste ea. Da, ok, se rupe, inclusiv cozile de metal se rup, dar, din nou, șansele să se rupă la o folosire normală (tăiat lemne, despicat lemne, tăiat copaci, curățat crengi, cioplit lemn) sunt mici.

Două lucruri îmi plac la topoarele Fiskars: ciotul ăla de la finalul cozii, care împiedică scăpatul toporului din mână, și modul cum coada cuprinde toporul, sistem pe care îl văd rar la topoarele din ziua de azi (Gerber, Husqvarna, Black&Decker, Gardena și alții folosesc și ei același sistem) și care e foarte bun, pentru că împiedică toporul să alunece de pe coadă. Nu știu cum e la voi, dar la mine asta e o adevărată problemă, la orice topor aveam (mai puțin alea complet metalice, dar alea sunt oribile și grele).

Surse foto: aici, aici

Și un video cu un tip care are un X7 de 10 ani

fiskars-x10

Tags:

Related posts:

1 Comment

  1. radhacross · 25 decembrie 2018

    X 5 e cel mai mic

Leave a reply