Aprinderea focului cu bow drill: pe bune?

  • 30 noiembrie 2016

Tehnica „bow drill” presupune aprinderea focului cu mai multe bucăți de lemn, o sfoară, un cuțit și multă voință. Am văzut-o la mai mulți bushcraft-eri, români și străini, și tot inutilă mi se pare. Căutați pe Youtube clipuri cu asta.

În primul rând, ai pierdut totul mai puțin cuțitul, că ai nevoie de el ca să crestezi. După care ca să faci bețele. După care, ca prin minune, găsești și o bucată de sfoară. Sau faci niște sfoară. Sau pică din cer. După care, placa de lemn pe care freci trebuie să fie dreaptă. De unde ai luat-o? Nu aveau și foc acolo?

Și tot felul de stupizenii de genul ăsta, când e foarte simplu să ai la tine 3 metode de aprinderea focului și să le înveți pe acelea:

  1. banala brichetă de fumat. la câți fumători sunt pe munte, slabe șanse să nu se găsească câteva brichete. eu am două în mașină și una în rucsac și nici măcar nu fumez.
  2. chibrituri într-un etui de 9 lei. la fel de simplu, de ușor și de ieftin. am văzut cutie de chibrituri învelită în celofan de câteva ori, pentru a nu se uda.
  3. amnar. am văzut oameni cu două tipuri de amnare la ei, unul mai mare, și unul mai mic, plus unul în briceag.

OK, înțeleg că vrei să capeți skill-uri, dar trebuie să ne dăm seama când ceva e o aberație și când e util.

 

etui-chibrituri

Tags:

Related posts:

3 Comments

  1. Trizu · 3 februarie 2017

    Cred ca isi cam dau seama ca e mult mai eficient sa puna mana pe o bricheta sau un chibrit si sa faca focul, insa e vorba de pasiune. :))
    Nici eu ”nu-s de acord” cu bow drill atunci cand trebuie sa faci focul repede si vrei sa fii eficient, dar atunci cand ai destul timp la dispozitie, te pasioneaza ideea de foc primitiv :)) si ai chef sa incerci, de ce nu? :D

  2. roprepper · 11 martie 2018

    nu zic că e greșit și că e mișto ca și activitate, dar când ți-e foame și îți arde buza să dai drumul la foc nu e tocmai momentul potrivit să îți exersezi skillurile la bow drill.

  3. radhacross · 25 decembrie 2018

    Foarte bine și direct spus,nu sunt vremuri de manierisme si poezie,ci de realism.

Leave a reply