Cum taie un topor de 35 lei?

  • 10 aprilie 2017

După ce am scris articolul ăsta, am realizat că nu mai am un topor ieftin, cu care să ilustrez de ce acest gen de topoare sunt de evitat. Așa că am cumpărat unul.

Lama este ascuțită la tipul „full convex”, adică nu strălucit, dar dintr-un motiv bun: toporul nu e forjat, o ascuțire de tipul „full flat” sau „scandi” nu prea e posibilă. Adică se poate ascuți toporul în stilul ăla, dar după câteva tăieri, lama s-a dus naibii. Așa că full convex e dictat de împrejurări.

L-am pus la teste împotriva unui Fiskars X7, care are un an vechime și am tăiat ceva lemne cu el fără să-și piardă ascuțișul. Și care a costat 150 lei.

Iată și rezultatele: toporul de 35 lei mai mult rupe decât taie, pe când X7 a produs o tăietură curată. Am repetat procesul de câteva ori, rezultatele au fost aceleași.

Am încercat să fac un țăruș din acest băț de 2 degete grosime și toporul de 35 lei nu prea vrut să coopereze. Fiind verde, mai mult rupea decât tăia lemnul. Așa că, în opinia mea, nu merită banii. E prea ieftin ca să poți face ceva cu el.

Tags:

Related posts:

7 Comments

  1. Muncitorul · 12 aprilie 2017

    Am luat si eu din dedeman ceva asa mai mic la 26 lei, ideea e ca nu taie deloc. Lama oricum nu pare ascutita, are rost sa o duc la cineva cu polizor pentru ascutire ?

  2. roprepper · 12 aprilie 2017

    du-l, costă prea puțin ca să nu incerci. după care îl arunci direct :D

  3. Haivas · 24 aprilie 2017

    Pe vremea când luam lemne butuci, adică necrăpate, era sezonul și toporul(ieftin) sau poate chiar două la 10 tone de lemne cât spărgeam. Topoarele ieftine nu merită pe termen lung. Așa dacă vrei să faci așchii la un grătar sau să spargi 2 butuci din an în paște poți să-l ții acolo dacă nu te încurcă.Dar oțelul e în general foarte prost.

  4. nacele · 31 mai 2017

    Din dedeman, leroy acelasi lucru. Am dat banii degeaba

  5. roprepper · 2 iunie 2017

    l-am ascuțit și face la fel. trebuie să îi schimb ascuțișul ca să taie ceva.

  6. Gicu · 16 ianuarie 2018

    Așa este ! Partea asta cu uneltele taietore ,nu are sfârșit ! La fel ca și la cuțite , discutii multe . Hai sa avansam un pic ! Dacă plătești 35 lei pe 0,6 kg de metal , este limpede ce obții , clar ! Trebuie mers mai sus…un producator , serios , care declara tipul materialului . Fiskars – Gerber este primul de la care incepe increderea . Sincer , nu-i agreez , cer cam multi bani pentru ce oferă ! Parere personala ! Deci , ce urmeaza ? O ” iau un pic pe aratura ” , unul din cutitele care-mi plac mult este un Hultafors Heavy Duty , luat din Anglia pe net , cu 4,5 lire …este din SK 5 , preparat in Japonia cu tais tip skandi ….o minunăție in outdoor . Da’ cine sunt Hultafors , niste suedezi care de pe la 1693 fac unelte taietoare de gen topoare….hopa , suna bine , nu-i asa ? Deci am achizitionat si un topor Hultafors Agdor – gama economică cu maner de 40 cm , la un pret de Fiskrs X5…diferenta , de la pamant la stele…Cand il iei prima data in mâna , știi ca ai un topor , nu altceva…..tăișul cu un pic de îngăduință poate barbieri , in lemn alt sunet ,” altă muscatura ” mai mare si mai adâncă , o revelatie ! Se gaseste in Romania la pret bun , doar cautati , seara buna !

  7. radhacross · 25 decembrie 2018

    Eu am optat pt Ochsenkopf(un frate al Still) pt spart și Wetterlings pt supraviețuire a la long.
    https://www.magazinforestier.ro/unelte-de-mana/topoare/topoare-split-quick/topor-split-quick-rotband-plus-ox-648-h-1257/
    https://www.thebushcraftstore.co.uk/sa-wetterlings–hudson-bay-axe-26410-p.asp
    Pt Fiskars am cuvinte de laudă,dețin alte ustensile de la ei,sunt scumpe dar merită,sunt bine gândite si foarte rezistente.

Leave a reply