De ce americanii recondiționează topoare vechi în loc să cumpere unele noi?

 • 28 martie 2017

Youtube e plin de clipuri cu oameni care restaurează topoare vechi și ruginite, mai profesionist sau mai stângaci. Sunt mii de clipuri ca să nu ne facă să ne întrebăm ce se întâmplă.

Și răspunsul e simplu: topoarele actuale sunt fie turnate, deci slabe calitativ, fie forjate, deci scumpe și foarte scumpe. Un topor turnat costă în jur de 100 lei, și ține fix câțiva ani, dacă aveți noroc, pe când unul forjat bine ține zeci de ani, dar costă de la 200 lei la 400 lei la 400€.

Astfel, a cumpăra un topor vechi cu puțini bani și a pune câteva ore de muncă în el este o alternativă bună pentru a avea un topor foarte bun. În săptămânile viitoare mă voi apuca de așa ceva, aștept să fie soare în weekend să pot merge la un târg de vechituri pentru a cumpăra unul ruginit.

Puteți vedea aici cum se forjează manual un topor de 100€ și aici cum se forjează unul de 400€. Mai jos, un clip care arată cum se restaurează un topor ruginit.

În alte știri, Wetterlings urmează să fie înglobat în Grandfors Bruks, reducând numărul celor care produc topoare forjate manual la scară largă la doi. Ceilalți, Hultafors (sau Hults Bruk) furnizau topoare forjate manual pentru Husqvarna.

Tags:

Related posts:

4 Comments

 1. bogdan · 30 martie 2017

  De unde stiu care e un topor ok din bazar? M-am gândit la treaba asta,insa nu știu cum sa-l găsesc. Ce sa încerc la el?

 2. bazu · 2 aprilie 2017

  am cumparat un topor forjat, cel mai probabil „made in china”. Am dat 60 de lei pe el in piata. E toporul meu preferat, doar ca, fiind chinezesc, evident ca are un defect de fabricatie – gaura pt. coada are o galma ce nu permite decat o coada relativ subtire. O sa-l iau la pila cand o sa ma plictisesc. Oricum, este net superior unui topor turnat.

 3. roprepper · 3 aprilie 2017

  bogdan, un topor turnat are zgârieturi, un topor forjat are lovituri. gândește-te cât de ușor zgârii brânza cu un cui și cât de greu zgârii betonul. cam asta e diferența.

 4. bogdan · 3 aprilie 2017

  Eu am doua toporisti. Una Mannesmann de vreo 40 de lei și una Hecht de 80 de lei. M-am uitat la ele dar nu-mi dau seama dacă sunt turnate. Un lucru pot spune. Amândouă si-au ciobit lama la atingerea cu beton și metal. Nu știu dacă e bine. Cineva mi-a zis sa încerc lama tăind o sarma de metal nu prea groasa. Dacă nu se ciobeste e ok.

Leave a reply