Trebuie să învățăm să lucrăm cu mănuși

  • 27 decembrie 2016

Într-o vreme, când eram tineri, tata insista să lucrăm noi via de la țară. Asta însemna că mergeam noi, doi băieți de la oraș, să ne rupem mâinile și spinările la săpat, pus araci, cules, stors și așa mai departe. Operațiile astea se terminau cu bășici și dureri care durau săptămâni bune și care ne afectau viața și munca, pentru că ne duceam la serviciu accidentați. Vremea aia a trecut, acum plătește oameni ca să se ocupe de asta.

O ceartă cu el mi-a rămas în minte: i-am spus că nu pot să îmi rup mâinile un weekend la țară, pentru că am nevoie de ele, trebuie să zboare pe tastatură, și el a pufnit că are mănuși și că, dacă eram așa îngrijorat de mâinile mele, avea mănuși tot timpul. Doar că eu știam ce fel de mănuși avea: desperecheate, rupte, ineficiente, dure și, overall, necorespunzătoare.

Pentru că a lucra cu mănuși la țară e un sacrilegiu. Păi ce, ești fraieri să îți protejezi mâinile? Ești bărbat sau ce? Asta spuneau toți, pentru că ei stăteau acolo, nu știau că mausul are nevoie de precizie. Ei tratau cu țuică.

Așadar, în ultimii ani, mă duceam cu perechea mea de mănuși. Da, toți pufneau în râs, dar la final eu eram cel câștigat. Iar de când stau la casă, am extins aria: ochelari de protecție de 7 lei, mănuși de vopsit de 4 lei, mănuși de lucru în grădină de 42 lei. Mâinile mele sunt protejate și se simt bine așa.

Toți trebuie să învățăm să lucrăm cu mănuși. Nu mai sunt anii ’80, să coste jumătate de pachet de țigări o pereche și să nu se găsească pe nicăieri. Sigur, o pereche bună costă în continuare jumătate de pachet de țigări, dar beneficiile sunt prea mari ca să nu merite cheltuiala.

 

Tags:

Related posts:

4 Comments

  1. Alina · 27 decembrie 2016

    Asta cu manusile e valabila si prin casa, la curatenie (sters praful, frecat vase cu burete de sarma, spalat prin baie cu domestos) sau chiar si la bucatarie (curatat sfecla rosie sau alte chestii care pateaza)… altfel se usuca mainile, se crapa, se rup unghiile etc. De mine radea maica-mea ca spal vasele cu manusi, dar asa rezista manechiura o saptamana :)

  2. roprepper · 2 ianuarie 2017

    adevărat. bună subliniere.

  3. vali · 15 ianuarie 2017

    Acum 15 ani inainte de nunta aveam mainile praf (sunt electrician),asa ca am inceput sa port manusi pentru ca imi era groaza de pozele cu momentul in care se pun verighetele.De atunci port manusi indiferent ce fac

  4. Ionut · 4 noiembrie 2020

    Foarte bun blogul, iar articolele sunt scurte, informative si la obiect

    Mi-ar plăcea, însă, să nu mai inserezi cuvinte englezești în scrierea acestei extraordinare limbi, numită limba română. In cazul de fata, „overall’.
    Azi ne-au luat dreptul de a respira. Mâine ne vor lua istoria, iar poimâine ne vor lua si limba, ca prea o americănizăm!
    Ce e aia ” overall”??? Ori scrii in graiul tau, ori scrii in limbi străine!
    M-am săturat de americănisme!

Leave a reply