Pregătiri de iarnă, o poveste de la un cititor

  • 6 ianuarie 2017

Mulți nu înțeleg deloc chestia cu mașina și pregătirile (de iarnă), wtf, pentru ce, se gândesc ei, nerealizând că este diferență enormă să ai o călătorie liniștită, să ai climatizare și scaune încălzite pe mașina ta confortabilă când afară sunt -15 grade sau să ai un necaz pe drum și să fii nevoit să stai o noapte în mașină. Nici mașinile luxoase nu reușesc să țină căldura înăuntru, este chestiune de maxim o oră până când se va simți frigul.

Am avut o perioadă în care călătoream enorm cu mașina și două întâmplări petrecute la distanta de 4 zile au fost cele care mi-au atras atenția că trebuie să-mi pregătesc mașina înainte de drum. Două zile în Brașov, timp însorit, eram în pantofi și sacou, sunt nevoit să plec seara târziu spre București, am surpriza că începe să ningă brusc și serios, ne târâm ca melcul pe serpentine și în final rămânem blocați. Sunt un norocos, la ieșirea din Brașov făcusem plinul, luasem două sticle de apă, un sandwich, un pateu și două ciocolate mari pentru acasă. După 5h am luat în mașină vecinii din spate, care intraseră pe roșu cu benzina. După 7h începem să ne mișcăm, cu greu, pentru că între mașini era zăpadă de 20-30 cm. Trece un plug pe contrasens cu o mașină de poliție și mergem după ei, aflăm într un final că se răsturnase un trailer. La 4 zile distanță, un coleg derapează pe asfalt prost și umed și cade cu mașina într o râpă. Scapă cu câteva vânătăi, dar nu are semnal la telefon și nu reușește pe întuneric și ploaie să se cațere înapoi la șosea. Înoptează în mașină la 5 grade, cu două geamuri sparte, noroc cu hainele din bagaj, pe lumină se cațără pe șosea și oprește o mașină.

Cele două întâmplări au fost decisive în a îmi alcătui o „trusă” de mașină,cu diferite elemente în funcție de anotimp. În timp am adăugat și alte chestii, iar azi avem așa:

  1. Lanțuri auto; TIP: pe soare montează și demontează măcar o dată lanțurile, altfel vei pierde 30 minute pe viscol cu instrucțiunile fluturând sub ochi. PRO TIP: când îți cumperi lanțuri verifica un pic grosimea zalei, dacă ai un matiz, nu contează, dar dacă căruța ta are 2 tone, e de preferat să fie ceva material mai gros.
  2. Mănuși; lasă în mașină o pereche de mănuși subțiri, se întâmplă să nu pleci cu mănuși în mâini și uneori perechea de rezervă din mașină îți prinde bine. TIP: am zis subțiri, da? scopul lor nu este să pleci la plimbare cu sania, ci să poți lucra 15 min fără să-ți înghețe degetele instant pe lanțuri, de exemplu. Dacă sunt butucănoase, nu vei putea manevra/monta în veci lanțurile pe roți.
  3. Lopata; fără prostii din plastic, vă rog, eu am împrumutat o Lineman de la tata, mi se pare excelentă: foarte rezistentă, spargi gheața cu ea, suficient de ușoară, suficientă pentru a da zăpada la o parte pe lângă mașină și ocupă puțin loc.
  4. Lumină; de preferat frontală, dar nu neapărat. Recomand o variantă pe leduri. TIP: cauta variante cu acumulator Li-Ion 18650, are avantajul că e longevivă și se poate încărca USB.
  5. Cuțit; fără prostii SF, am un Fiskars K40 de 9€, care își face treaba cu brio. Fie că desfac un pachet de la curier, că mă ajut pe lângă grătar, că îmi trebuie niște crenguțe.
  6. Briceag; e simplu, deschid o conservă, o sticlă de vin, o bere, tai o felie de salam etc.
  7. Șufă/chingă; Ia una rezistentă, gen 3-4 tone, știu că mașina ta are o tonă și un pic, dar dacă trebuie să o scoți din șanț sau nămol vei fi uimit ce tensiune va fi pe material. O găsești pe la 25-30 lei, nu e o avere.
  8. Paracord; să fie acolo câțiva metri, foarte la îndemână să ancorez, să leg bradul etc.
  9. Foc; fumez super ocazional, cred că am o brichetă prin mașină, dar am o cutiuță impermeabilă cu câteva chibrituri, cred că am dat sub un dolar pe aliexpress. Amuzant sau nu, am folosit o o singură dată să aprind țigara unui fumător înrăit, neavând altă sursă de foc prin mașină.
  10. Pătură; în general din noiembrie spre martie, pun pe bancheta din spate o păturică, chiar dacă în mașină e cald, la drum lung prinde bine pasagerilor/pasagerului din spate.
  11. Nisip; este simplu, mergeți la primul magazin cu materiale de construcții și pentru 2-3 lei vă pun două lopeți de nisip într o sacoșă. TIP: Acasă vărsați pe o folie, adăugați 2 kg de sare grunjoasă, amestecați, apoi înapoi în sacoșa legată bine
  12. Topor; nimic SF, nu ma apuc să tai brazi, dar am vreo 2-3 scândurele pe care la nevoie le fac bucăți și fac minuni sub roata împotmolită. Nu trebuie să cari scândurele, dar cu toporișca îți faci imediat treaba cu câteva rămurele din zonă.
  13. Provizii; eu călătoream 95% singur. 2 litri de apă, biscuiți sărați și vreo 2-3 batoane energizante erau baza. La un moment dat, după un program super aiuristic, mă cazez la o pensiune pe lângă o autostradă germană, nimic de halit în zonă, biscuiții nu-mi ajungeau nici pe o măsea, așa că m-am enervat și am adăugat în portbagaj 2-3 conserve (pateu, peste, carne). Am constatat că nu suferă prea tare la îngheț. Mai târziu am înlocuit conservele cu 2-3 plicuri de Mountain House, un tip de mâncare cu termen enorm de garanție (google it).
  14. Medicamente; nu neapărat în mașină, chestie de bagaj aș zice. Dacă acasă am o trusa mai consistentă, pentru drumuri am un plic în care mă îngrijesc să păstrez: antinevralgic/aulin/advil, aspirina, strepsils, halls (stau prost cu durerile de gât și la capitolul acesta sunt doldora). Smecta si Coldrex, 2-3 pliculețe. Paracetamol dacă mă apucă rău, iar dacă chiar e nașpa, 3 antibiotice, aici depinde de fiecare ce „model”.
  15. Carburant; serios, nu porniți iarna la drum cu rezerve la limită. Faceți un efort și mențineți peste jumătate rezervorul.
  16. WAZE! Deci nu navigație, Waze ziceam, este bun pentru cazurile în care, din x motive, un drum se blochează. Îți va reconfigura ruta și, în majoritatea cazurilor, are dreptate. M-a salvat de multe ori, ultima oară, spre Constanta, a insistat să mă scoată de pe A2 la Cernavoda, am aflat seara că un isteț era să rateze ieșirea spre Mamaia, iar manevra care a urmat a blocat traficul pentru câteva ore.
  17. Planificare; da o geană pe meteo, pentru că poți pleca pe soare din Constanța și la Miercurea Ciuc sunt -10 grade. E seara târziu, weekend și începe să ningă? Oprește în prima benzinărie și vezi ce se întâmplă, mai circula mașini, au trecut cu plugul? Da, poți să întârzii vreo oră, dar ai șanse să nu stai în nămeți peste noapte.
  18. Ferește-te de proști; de la apariția A2, la orice ninsoare, în zona Lehliu se formează niște munți de zăpadă, pentru că viscol și pentru că în 20 de ani suntem incapabili să plantăm o fâșie de vegetație. În ultimele două zile au urlat ăștia prin presă ba ninge, ba e frig, bă aveți grijă, ghici ce? După o noapte întreagă de ninsoare, azi dimineață era coadă de șoferi care voiau să intre pe A2.

Final tips:

  • am o prelată impermeabila cam 150×200 cm, am luat-o după ce am fost nevoit să mă bag jumate sub mașină ca să desprind un cablu agățat.
  • ar putea prinde bine cabluri de pornire, alea de dat/luat curent, personal nu am simțit nevoia.
  • atenție, atenție și iar atenție la ce cumpărați de pe aliexpress (știu că e la modă)! O pătură, un chibrit, o lumină de cort sunt ok, dar nu va apucați de luat cuțite, lanterne profesionale, generatoare etc. Căutați produsul dorit și filtrați lista după review-uri. Cu cât este mai important produsul, cu atât studiați mai atent ce spune lumea despre, fiți pregătiți să folosiți Google Translate, sunt review-uri în multe limbi. Asta pentru că îi vad pe mulți mirați că super-ultra-cool-ul cuțit de vânătoare (!) și-a rupt lama în trei când a încercat să îl înfiga într-un brad.

Pentru locuințe, pregătirile sunt diferite și trebuiesc abordate în funcție de necesitățile personale în primul rând, apoi trebuie să ai în vedere situația locală. Dacă ești singur, e varianta simplă. Dacă ești familie cu copil și bunici, iar plodul are 1 an, este foarte complicat. Bănuind că la chestiile simple se pricepe toată lumea, voi trece la varianta complicată.

În 20 ani de locuit la casă am avut trei chestii nasoale, o dată nu au funcționat gazele doua zile și jumătate, a doua, în trei zile am avut curent legat vreo 10 ore, de rest pauză. Ultima, poate amuzantă, anii trecuți, a nins ceva mai țapăn și nu au intrat deloc pe strada noastră cu plugul, așa că nu se punea problema să poți ieși cu mașina și cumpărăturile nu fost amuzant de cărat de la piața relativ aproape. Așa că, din micile experiențe, ne am pregătit astfel:

  1. 2 lopeți serioase de dat zăpada, metal, coadă de lemn. Ice braker la îndemână.
  2. Generator, din cele tip valiză, este compact, nu are cine știe ce putere, dar îmi asigură funcționarea centralei și ce ar mai crăpa prin casă. La pachet, o rezervă de combustibil pentru el, atenție, benzina nu „stă” în canistră la nesfârșit ;)
  3. În general toamna pregătim conserve, zacuscă, vinete coapte și alte zarzavaturi. De asemenea, în orice moment se găsesc în beci dulcețuri și miere. O cantitate decentă de conserve sunt în stoc permanent, de la chestii care le consumăm cu plăcere, de exemplu șprot afumat, anșoa, ciuperci, ananas, dar și fasole cu cârnați sau pate de ficat.
  4. Facem destul de des pâine în casă și există stoc semnificativ de diverse tipuri de făinuri și drojdie.
  5. Se consumă apa minerală și plată semnificativ și, dacă rămânem cu 2-3 baxuri, ne reaprovizionăm.
  6. Cu ceva noroc am primit un stoc de mâncare deshidratată Mountain House, o găsiți de comandat și pe Amazon. Sunt plicuri cu diverse chestii, adaugi apă caldă, le lași 10 minute, apoi se pot hali. Surprinzător de bune la gust, iar durata lor de păstrare este SF: 25-30 ani.
  7. În casă există 2 lanterne cu baterii Li Ion 18650, permanent încărcate și încă 2 lumini ambientale (de cort) cu led. Un powerbank de 12.000mah și unul de 2.000 ne îngrijim să fie încărcate. Tot referitor la lumină, am o cutie respectabilă de lumânări, excelente, ard încet și fără fum mult.
  8. Două aeroterme și un calorifer electric sunt rezerve în cazul în care rămânem fără gaz la centrală. Cele 4 A/C existente sunt de generație nouă, cu inverter, și pot oferi un strop de căldură la nevoie.
  9. Fiind posesor de bebe, m-am îngrijit să existe un stoc permanent de minim o săptămână: lapte, biscuiți, cereale, fructe, iaurt, cartofi dulci. Idem șervețele, scutece și creme. Am reușit să nu plec din casă urgent „pentru că nu mai are x sau y” . Pe vreme rece una din aeroterme este permanent activă în camera micuței și pornește automat dacă temperatura scade fără să băgăm noi de seamă.
  10. O să fiți surprinși câți nu au în casă un bandaj, un rivanol sau o fașă. Dacă se taie, se vor bandaja cu șervețele sau batiste. Puteți înjgheba ușor un stoc de diverse în primul rând în funcție de nevoile voastre, dacă bricolați prin casă/curte există riscuri de loviri sau tăieri, deci tifon, bandaje sterile, leucoplast, rivanol, talc/saprosan. Apoi pastile de cap, de burtă și ce apăsări mai aveți. Răceala sau gripa apar frecvent iarna, câteva plicuri de Coldrex, aspirină, bla bla, ce preferințe aveți voi în direcția asta. Și asa mai departe, mă repet, depinde de nevoile și sensibilitățile voastre. TIP: păstrați sau rugați doctorița să vă dea rețetă pentru câteva antibiotice, să puteți acoperi la nevoie 1-2 zile. E posibil să aveți nevoie în weekend sau când e zăpada de 1 metru, iar fără rețetă nu prea te bagă în seama farmaciile, cel puțin după scandalurile din ultimul timp.

Chestii concrete când rămâi fără căldură:

  • în primul rând închide ușile la camere, bănuiesc că nu ai geamuri deschise, da?
  • în al doilea rând, nu te panica, poate să dureze doar 1-2 ore, încearcă să capeți informații de la furnizorul tău ( GDF Suez de exemplu), găsești ușor numere de telefon.
  • nu porni tot ce ai încălzire electrică, s-ar putea să nu te țină instalația și dai în altele. TIP: prinde-l pe tac-tu sau vecinul și pune-l să-ți explice cum e cu siguranțele. Dacă mai ai din alea vechi tip „patron”, schimbă-le urgent cu cele automate plus 1-2 de rezervă, se întâmplă să mai crape.
  • nu pune pe tine 5 rânduri de haine. Sau nu deodată. Dacă gluma se îngroașă, adaugă pe rând izmene, bluze de corp, încă o pereche de șosete etc. Nu te sfii să te încalți, un simplu pantof sport tine de cald bine.
  • dacă sunteți mai mulți, încercați să vă acomodați într o cameră, eventual una care nu are trei pereți exteriori. Da, mă refer chiar să dormiți toți acolo.
  • aveți lumânări prin casă? Da, chiar și alea parfumate sau pentru decor, dincolo de ceva lumină și, ai să râzi, oferă un pic de căldură.
  • improvizează un cort în pat, corpul și respirația voastră vor menține o temperatură plăcută lângă voi fără să o disipeze în toată camera.
  • ai apă caldă sau poți încălzi? Umple X sticle și ține-le lângă voi în pat, în fotoliu sau pe unde stați.
  • nu, încălzitorul de terasă pe gpl nu este soluție în casă! afară nu se simte, dar în casă gazul ars pute urât și e periculos, ori dacă încălzești o ora și apoi aerisești 10 min, crede-mă că nu ai făcut nici o treabă.
  • dacă se anunță avarie de durată, nu te apuca de experimente. Vorbește cu rudele sau prietenii și vezi pe unde vă puteți muta temporar. este mai ușor să vă împărțiți, trimiți nevasta cu plodul la maica-sa, părinții la bunici și tu la prietenul Gigi. Nu e deloc funny să vă mutați toți 5 pe capul cuiva, altfel e mai simplu să găsești o canapea disponibilă într-o casă încălzită.

Dar făra curent?

  • vezi dacă instalația de încălzire mai funcționează, unele pot să meargă fără curent, de ex dacă există bypass la pompa de retur și centrala clasică.
  • da o raită prin casă și vezi ce ai în materie de lumină: lanternă, lumânări, candelă etc.
  • sună-ți furnizorul și vezi care e situația, de ex la Enel, pe București, când i-am sunat am dat de un mesaj automat care anunța avaria din zonă și menționa termenul aproximativ de remediere.
  • atenție la haleala, frigiderul fără curent devine dulap într-un oarecare interval de timp, nu deschide larg ușa să contemplezi ce ai vrea să halești. Dacă vremea e rece afară, mută oala de ciorba și ce mai ai pe acolo spre balcon de exemplu.
  • apropo de haleală, știu că ești un tip tehnic și inovativ, dar atât cuptorul cu microunde, cât și aragazu merg (și) la curent. Dacă ai baftă și ai luat un model mai ieftin, aragazul se poate aprinde manual cu o brichetă.
  • știu că manelele e viata ta, dar calmează-te cu telefonul, închide tot ce consuma curent că sigur powerbankul zace descărcat pe undeva. TIP: încarcă telefoanele cu un usb de la laptop, oricum nu ai net în casă dacă nu ai curent. La nevoie, poți lăsa telefonul să se încarce în mașină vreo oră, asta dacă priza de încărcare nu necesită pornirea motorului.

Final tips: fă o pauză de 30 min de la frecat menta pe feisbuc, caută și memorează în telefon numerele de telefon la care poți apela în caz de nevoie: știu că există 112, dar uneori e mai rapid să suni direct la secția de poliție la care ești arondat. Plus că am văzut zăpăciți care nu știau numărul de telefon de la dispeceratul de alarma cu care aveau contract, gen: „cine pm mă suna la 2 noaptea când eu sunt în Poiană cu amanta?” și el e cu ușa de acasă ferfeniță și două echipaje de intervenție la poartă. Apoi notează-ți furnizorii: curent, gaz, net etc. Dacă ai o avarie ce durează mai mult de 30 min sună-i, ai șanse mari să afli cât de tare ești în rahat. Nota bene: la ultima avarie pe RDS, în 40 min erau băieții la poartă. Duminica. Pe 1 ianuarie. Nota bene bis: avarie la Enel, sun la dispecerat, robotul anunța avaria pe strada mea și oferea termen ora 21 pentru remediere, la 20.40 eram ok.

Cuvânt de final
Știu că sunt la moda tiparele „survival” sau „prepper” și sunt zeci de siteuri sau filme cu tips&tricks. Nu mă aștept la zombie, nu mă aștept la atacuri nucleare sau un accident chimic. Trebuie să verificați local ce se poate întâmpla: inundații în zonă? să ia foc pădurea de lângă mine? cutremur într-un cartier cu blocuri din 1940? cartier cu rețeaua electrică din 1980? Nu are sens să ai colac și vestă de salvare la etajul 4 în Militari. Da, știu, vine cutremurul ăla mare și cade blocul cu totul. Poate. Eu încerc să fiu pregătit în cazul în care supraviețuiesc unui astfel de eveniment.

NU vă bazați pe autorități. Deloc! Dacă se întâmplă să ningă 10 zile, sunteți pe cont propriu. Va dura o lună să curețe mizeria, să se reia aprovizionările etc.

Tags:

Related posts:

4 Comments

  1. Florin · 8 ianuarie 2017

    Cele mai de bun simt sfaturi pe care le-am citit in ultima vreme.Buna treaba sa le si impartasesti.

  2. Bubu · 22 septembrie 2017

    Din norvegia, un sfat: rezervorul sa fie intotdeauna plin ca altfel poti ramane in drum cu masina fara sa fie coloana si fara sa ramai fara carburant. De ce? Pt ca iarna, peste zi se mai si incalzeste. Noaptea e frig, normal. Diferenta de temperatura da condens. In rezervor. Adica apa in filtrul de carburant. Si asa mai moare un mit, cel cu apa in motorina de la peco. Nu e de la peco. E pt ca ani si ani de zile se circula cu rezervoarele goale.

Leave a reply