Pregătiri de apartament

 • 2 aprilie 2020

La cererea cititorilor, să purcedem la o listă specifică pentru cei care stau la bloc, ca o completare/rarefiere a listei generale.

Senzori fum. Asta se întâmplă cel mai des la bloc, ia foc ceva, și pentru a ecita să arzi ca șobolanul, pui câte unul în fiecare cameră (ăla de 40 lei e ok, nu e nevoie de ăla de 200 lei) și urlă ele când simt fum. Da, e neplăcut să se declanșeze când gătești, dar alternativa nu e deloc plăcută.

Un stingător. Nu porcăriile alea de 30 de lei, minim un P2 de 2Kg, pus undeva la îndemână, nu în fundul debaralei, să nu îl poți lua când ai nevoie de el.

Lanterne. O frontală și o ambientală. Frontala e bună în toate situațiile, se pune pe cap și păstrează mâinile libere, ambientala e bună dacă se ia lumina, cea din link poate funcționa 15 ore continuu cu baterii normale.

Minima logică spune că se pun la îndemână, mereu în același loc, pentru a le putea găsi la locul lor când e nevoie de ele, nu să bâjbâiți pe întuneric. Un set de baterii de schimb pentru ele ar fi ideal.

Medicamente și igienă. Nurofen, pastile pentru caca moale sau tare, leucoplast, bandaje. Un pachet de șervețele umede. Pentru fete, un rând de tampoane.

Bani cash. 200 lei. Una de 100 și două de 50. Să poți plăti rapid ceva dacă e cazul și nu merge cu cardul.

O trusă de scule. Nu trebuie să fie ceva mare, un ciocan, un patent, niște șurubelnițe, niște chei, pentru a putea repara una alta. Niște cuie de diverse dimensiuni. Niște sfoară.

O armă de autoapărare. Poate fi orice, de la o bâtă la o bucată de lemn sau de țeavă la ciocan sau topor. Orice cu care puteți lovi.

O baterie externă. Nu porcării chinezești de 30 de lei care spun că au 20.000mAh, ceva de firmă (Anker, Asus, Belkin, Duracell, GoalZero, Varta, Vetter, Ravpower, Mophie, Xiaomi), pentru că stau încarcate mai mult timp și chiar au puterea pe care o au. Un Anker  de 10.000mAh costă 160 lei.

Mâncare și apă.

Minim o sticlă de apă de 5 litri de rezervă. Nu una începută. Una pe lângă aia începută. 5 litri sunt de ajuns pentru două persoane două zile când, well, problema nu mai e apa.

Iar cu mâncare e simplu: biscuiți, batoane energizante, gemuri, ciocolate, tot ce mâncați de obicei. Vă place ciocolata? Luați acolo 4 și 2 păstrați-le pentru urgențe. Atât de simplu e.

Și trebuie consumate, ca să nu se strice. O schemă simplă e să cumperi același produs, chiar dacă mai ai două bucăți, și să pui ce ai cumpărat recent sub cele vechi, ca să le consumi pe astea care urmează să expire primele.

Mai multe despre mâncare aici sau aici.

Un radio portabil. Ăla cel mai simplu și mai ieftin, de 30 lei, pentru cazurile extreme în care cade curentul și se opresc și rețelele GSM.

Un arzător de camping. Dacă se ia gazul și vreți să faceți un ceai sau o supă. Un arzător decent costă de la 100 lei în sus, o butelie 30 lei.

Youtube e plin de idei, trebuie doar să vreți.

Tags:

Related posts:

10 Comments

 1. bogdan b · 2 aprilie 2020

  Senzorii de fum ii montez in week-end. In afara de arzatorul portabil, totul e “checked” :-)
  Multam!

 2. ionut · 4 aprilie 2020

  salut,
  intrebare de begginer: am luat un coleman fyrelite start de 3200 (fara piezo). la el merg doar buteliile dedicate coleman sau orice butelie cu valva? ideea e ca, pe unde sunt acum, transportul e inca o data pretul buteliei.

  multumesc

 3. roprepper · 4 aprilie 2020

  da, merge orice tip de butelie cu valvă.

 4. geutz · 5 aprilie 2020

  Lanterne: 2-3 frontale, 2 ambientale, 1 felinar, inca cateva diverse inclusiv la piece de resistance, Maglite 6D. Stoc de baterii, R3, R6, R20
  Medicamente si igiena: excedent; sunt celebru ca atunci cand plecam pe undeva ca eu eram farmacia
  Cash: cateva sute, impartite omogen de la 1 leu pana la 100
  Trusa de scule: este, inclusiv topor de la Fiskars
  Autoaparare: Maglite 6D + Fiskars X11
  Baterie externa: una buna si vreo 2-3 chinezarii
  Apa: cativa litri pe stoc plus cana filtranta. Backup: 50 de beri
  Mancare: sub toate formele, noroc ca-mi plac conservele si oricum aveam stoc
  Arzator: este, dracu stie daca o mai merge

 5. pvladc · 8 aprilie 2020

  geutz, lanterna aia scumpa o folosesti si pe post de ciomag?

 6. M. · 8 aprilie 2020

  Pe termen scurt, zile și săptămâni, da, toate pregătirile astea au rost. Pe termen lung, apă de ploaie! Insuficient, cât să aduni la mâncare, de unde bani să cumperi pentru toată viața?!
  Așa că ori te muti la țară și îți cultivi și crești mâncarea, într-o comunitate bazată pe ajutor reciproc, ori mori cu conservele și cuțitele și lanternele într-un beci plin de mucegai!
  Așadar, dacă vrei să te iei în serios, atunci:
  1. Învață să cultivi pământul. Cumpără semințe de porumb, grâu, legume.
  2.Plantează pomi fructiferi.
  3. Oi. Pentru lână, brânză, carne.
  4 găini. Neapărat cu cocoș, altfel nu vei avea pui la primăvară.
  5. Unelte bune, tractor, motorină. Pe termen lung, boi pentru arat.
  6. Stabilește relații cu ceilalți oameni. Fii bun, ajută la nevoie! Fă-te util!
  7. Învață să bați un cui, să tai un animal și să sapi o fântână. Mă rog, chestii practice, cum ar veni.

 7. vali · 8 aprilie 2020

  cine a zis ceva de toată viața sau termen lung?

 8. pvladc · 11 aprilie 2020

  M, chiar si pentru un blog de prepperi mergi prea departe. ce faci cu oile alea daca nu esti fermier??
  le tii arhivate pe un hard disk :)
  pe aia cu sapat fantani ma fac ca nu am citit-o

  Hai sa revenim putin cu picioarele pe pamant si sa ne gandim ce avem de facut in eventualitatea (foarte probabila) a unui val 2 al pandemiei.
  Dupa 3 saptamani de carantina eu am urmatoarele probleme:
  – conservele nu sunt o solutie, iti fac stomacul praf. in toamna o sa am un frigider mai mare plin cu legume congelate si carne.
  – trebuie amenajate spatii de lucru pentru toti membrii familiei in spatiul restrans al apartamentului. pentru junior iau in calcul sa cumpar o tabla din aia alba (nu foarte mare) pentru lectii.
  – de data asta nu au contat asa mult banii dar la urmatorul val bugetul va fi mai strans. deci trebuie pregatiri mai bune/ample cu bani mai putini.
  – trebuie investit in ceva care sa te indemne la miscare. eu iau in calcul un wii ca nu ma stiu asa ninjalau sa pedalez pe un trocarici din ala static.
  – trebuie sa am grija sa intretin relatii bune cu Vali, Cetin si Radu ca veata fara comment e pustiu :)))

 9. Ionut M · 16 aprilie 2020

  Bifat toate de mai sus, plus un Mora Garberg.
  Îmi face rău cu ochiu un văd de titaniu de la Toaks, de aproximativ 1 litru capacitate.

 10. Horea · 21 aprilie 2020

  Multumesc pentru informatii. M-am abonat!

Leave a reply