Părinți și unelte

  • 21 noiembrie 2016

Acum câteva luni, găsesc frumușeața asta de topor de despicat Husqvarna într-un magazin de unelte, la vreo 200 lei. Ceea ce, la prima vedere, dacă știi ce e, te face să te oprești, pentru că genul ăsta de topor nu se aduce la noi pe căile oficiale și pentru că, dacă îl găsești, costă 100€. Deci 200 lei, dubios și surprinzător. Îl iau în mână, mă uit la el, verific brandul (știu că linia de topoare cu mâner de fibră de sticlă sunt copiate inclusiv la culoare de un sub brand al lor, Gardena; vedeți aici un exemplu). E ceea ce spune că este.

topor-despicat-husqvarna

N-am nevoie de un topor de despicat, dar tata are. Pentru că toporul lui actual este cel de mai jos. Îi scapă coada, e descentrat, se ascute prost și are mai mult de 30 de ani. Am despicat și eu lemne cu el la vremea mea, m-am enervat, am înjurat, per total este o unealtă proastă.

topor-despicat-vechi

Zic eu în mintea mea: „Husqvarna ăla o să îi meargă la suflet”. Așa că îl iau, îl ambalez frumos și i-l trimit. Când am fost pe la el (locuiește într-un sat la 40km de București), mândrețea de topor nou stătea în țiplă în casă, în timp ce el lucra în continuare cu toporul lui. A trebuit să îl fur ca să îl forțez să lucreze cu ăsta nou și să vadă beneficiile unui topor de despicat bun.


Faze de genul ăsta se întâmplă peste tot în România. Avem o tradiție veche în prelucrarea lemnului și fierului, care ar fi trebuit să producă unelte bune și frumoase, nu doar cuțite cu mâner de corn de cerb, frumoase, dar inutile (vedeți aici exemple destule). Și totuși, părinții și bunicii noștri lucrează cu niște topoare vechi, ciobite, non-aerodinamice și refuză să renunțe la ele. OK, nu le poți duce un topor Fiskars, că se sperie sau râd de el, și nici Gransfors Bruks, că e prea scump, dar se găsesc topoare și alte unelte bune la prețuri decente, pentru a înlocui uneltele defecte din gospodărie.

Și faceți asta cu părinții voștri: ciocane, fierăstraie, clești, patenți, topoare, tot ce vedeți că folosesc și sunt uzate, înlocuiți-le cu unele mai bune.  Luați-le un topor bun, chiar dacă dați 200 lei, un ciocan bun și așa mai departe. Da, costă niște bani, dar vor fi mai fericiți de un asemenea cadou decât de cine știe ce minuni inutile.

Tags:

Related posts:

Leave a reply