Câteva lecții din “The Island with Bear Grylls”

 • 21 februarie 2018

Spre rușinea mea, nu știam de acest reality show, așa că zilele astea l-am urmărit pe tot și am notat câteva lecții. Rețineți că oamenii care participă la reality show nu au nici un fel de pregătire outdoor, de aceea multe din situațiile de mai jos sunt de neconceput pentru unii dintre noi. Câteva idei după primele două sezoane (am văzut că din sezonul 3 s-au mai deșteptat).

1. Mersul la vânătoare fără unelte. De pildă, la un moment dat au încolțit un caiman (o specie de crocodil mic) și în loc să îi ardă două pietre în cap, s-au chinuit să îl ia pe la spate, să îl aducă la lumină, să îi bage o sfoară în gură…Altă dată, fetele au prins un porc cu o capcană și,  în loc să sară pe el și să îi dea cu ceva în cap, au stat să se sfătuiască, au plecat, au venit și l-au scăpat pentru că, din nou, nici una nu a avut inspirația să îi da cu ceva în cap. Altă dată au prins un rechin în plase și, până să îl tragă la mal, a scăpat. Dacă aveau o suliță, îl mâncau. La al doilea rechin n-au mai făcut greșeala asta. În 3/4 din imaginile când pleacă la vânătoare, nici unul nu are o suliță în mână, care mi se pare că este o unealtă indispensabilă în astfel de situații.

2. Adăpostul pentru foc și lemne. Insula pe care sunt e într-o zonă unde plouă des și, în primele două sezoane, nu am văzut să facă acoperiș pentru foc sau să pună lemne la adăpost, ca să aibă unde găti hrana și unde se încălzi. În unele situații, au făcut asta abia după ce ploaia le-a stins focul de câteva ori în loc să o facă din prima.

3. Lipsa unei decizii rapide în foarte multe situații. În zeci de situații au stat să se certe cine pe cine să asculte și cine să fie lider și cine să fie executant în loc să pună mâna la treabă. De zeci de ori au stat la umbră după ce mâncaseră în loc să caute lemne, să pescuiască, să vâneze. Și totul pentru că “nu știu ce să fac”, “nu cred că e bine” și alte mizerii de genul ăsta.

4. Suntem moi. Premisa încercării e simplă: oamenii iau prea des prea multe lucruri de-a gata. Și asta se vede destul de des după cum plâng și cum orice chestie devine o tragedie personală. Nu avem de mâncare, mă simt nasol, vreau să mor, îmi e foarte greu. OK, toți sunt în situația asta, nu a mâncat unul mai mult, în loc să consumi energie plângând poți consuma energie căutând mâncare. Și aici includ și faza cu porcușorii sălbatici, cu care s-au împrietenit și abia după o săptămână s-au gândit să-i mănânce, că le era greu, că erau simpatici. În loc să îi mănânce instant și să folosească energia aia ca să caute altceva de mâncat.

Reality show-ul are 4 sezoane, al cincilea urmând să fie difuzat anul ăsta.

Tags:

Related posts:

9 Comments

 1. Paxi · 21 februarie 2018

  Cu ce am rămas din ăsta:
  Nu rețin ce sezon, posibil 3, insula bărbaților.
  1. Un middle class, foarte priceput sau norocos sau răbdător la pescuit, provider-ul principal al grupului, nu însă îndeajuns. Pescuiește la undiță.
  2. Un upper class destul de posh, cu facultate sau ceva, realizează că metoda undița nu e viabilă pentru a hrăni un grup mare, tot insistă să încerce mai mult cu plasele. Într-un final se încearcă, se prind pești căcălău dar pentru că au fost lăsați în apă prea mult s-au stricat. Se renunță total la metoda plase.

  Asta n-am înțeles, de ce s-a renunțat la plase în favoarea undiței sau nimic, se puteau organiza schimburi, se putea îmbunătăți sau perfecționa metoda, pescuitul la plase era o modalitate foarte bună de a hrăni un număr mare de oameni.

 2. roprepper · 21 februarie 2018

  eu nu inteleg de ce stau la umbră in loc să ia o pălărie in cap și să stea la undiță. ok, ești obosit mort, du-te la pescuit!!!

 3. Răzvan · 23 februarie 2018

  Eu unul nu prea am răbdare cu astfel de emisiuni, însă tot aș vrea să învăț diverse.
  Din toate comentariile pe care le văd pe blogul tău, cât și pe cel de bricolaj (:) ), mi se pare că multe din sfaturile tale se rezumă la bun simț, sunt cumva lucruri rezonabile. Ok, poate la unele nu te gândești când ești în momentul ăla din cauza stresului.. dar tot mi se pare de bun simț și minime cunoștințe.
  De unde poți învâța lucrurile astea într-un mod mai concentrat? Că răbdare să mă uit la 4 sezoane nu am :)

 4. roprepper · 26 februarie 2018

  https://www.youtube.com/channel/UC6qZCyf9kPG4N17QFXftqpw
  https://www.youtube.com/channel/UC_XT95zk58gPDKLW_kSuwXA
  https://www.youtube.com/channel/UC7vrskdaT8VOpO_4MI6ldPg
  https://www.youtube.com/channel/UCmb2QRAjdnkse21CtxAQ-cA

  faza e că la un moment dat, după ce ai vorbit despre tot, nu prea mai ai teme noi. încerci să remixezi conținut vechi, să îl împachetezi și bla bla. de asta canalele astea “mor” la un moment dat.

 5. Răzvan · 26 februarie 2018

  Mulțumesc mult Vali pentru link-uri :)
  Văd că 2 dintre canale au destul de multe video-uri
  Eu mai urmăream canalul ăsta: https://www.youtube.com/channel/UC4YOBmzRey4X3lLCjhw3UaQ

 6. alunelu · 3 martie 2018

  M-am uitat la S1E1, mi s-a facut rau:
  – am gasit o balta, gata, nu mai caut apa, stau cu burta la umbra
  – din 13 indivizi, 2 si-o iau in barba facand baie in prima zi; se bucurau aia cand au vazut plaja zici ca n-au vazut ever asa ceva
  – 3 baieti se chinuiesc sa faca foc cateva ore, restul stau, cand reusesc aia intr-un final isi dau seama ca apa trebuie adusa din balta
  – trebuie sa stai 30 de zile acolo, in prima zi stai cateva ore fara camasa in soare, arsuri solare – garantat 100%
  – CATE GUNOAIE!!! Pe o insula pustie din Pacific era ca pe malul Dambovitei.

 7. roprepper · 4 martie 2018

  oceanul e plin de mizerii. uită-te ce e pe râurile noastre și înmulțește cu 1.000. și mai ales în țările sărace, care n-au bani să recicleze, problema se accentuează și aruncatul în ocean e o soluție rapidă.

 8. Cata · 1 aprilie 2018

  Buna,

  Reality show rile…. sunt ¨show-uri¨ asadar pe undeva e un scenariu, un director de emisiune, deci nu tot ce se vede e adevarat.

  Ce se striga prin 90-92 parca? Nu mintiti poporul cu televizorul.

  Acele persoane joaca mai mult sau m putin numite roluri.

  Felicitari pentru site!

 9. roprepper · 1 aprilie 2018

  știu, dar până și din show-uri poți învăța câte ceva.

Leave a reply