Idei pentru mâncare și apă

  • 24 februarie 2020

Regula numărul 1 e simplă: nu stocați chestii pe care nu le consumați în mod regulat. Știți deja de ele, organismul e obișnuit, nu e mare efort financiar să cumpărați patru bucăți în loc de două. Și, dacă nu vine catastrofa, le mâncați oricum.

Conserve mari de carne: 7 lei bucata de porc sau de vită.

Conserve cu mâncare gătită – după gust.

Pateu – după gust.

Mix-urile pentru gustare sunt bune cu apă sau lapte.

Cerealele cu lapte sunt hrănitoare. Luați lapte cu termen mare de valabilitate (nu am găsit cu mai mult de 2 săptămâni) și/sau lapte praf.

Orice tip de biscuiți, de preferință cei digestivi și cei nu foarte dulci.

Chipsuri de porumb sunt mai bune decât cele clasice.

Unt de arahide și Nutella. Hrănitoare pentru adulți și copii.

 

Zacuscă. Am testat tot ce e pe piață și asta „bulgărească” ne place cel mai mult.

Borcane cu gem.

Batoane energizante/digestive.

Cafea/ceai.

Apă. Cât de multă puteți. Cană de filtrare, sticle de apă plată, tablete purificare apă, tot ce vă trece prin cap pentru a vă asigura minim 1 litru de apă de persoană pe zi (recomandabil e 2 litri) Dacă aveți loc de stocare, puteți pune deoparte și apă menajeră, pentru golit toaleta.

 

Ideal ar fi să aveți și cu ce încălzi/prepara mâncarea. Un arzător de camping bun costă ~100 lei, o butelie costă 20 de lei. Vedeți aici variante, Coleman și Pinguin sunt mărci bune și de încredere. Sistemul cu valvă este bun, pentru că puteți scoate arzătorul când ați terminat de folosit și gazul rămâne în butelie. Nu luați arzătoare noname, au obiceiul să se strice când aveți nevoie de ele. Am făcut un clip cu arzătorul Coleman Fyrepower.

Și, desigur, curpapir. Noi consumăm o rolă pe săptămână, probabil stând acasă vom consuma mai mult, hai să zicem două.

Chestii overkill pentru oamenii care nu au loc, dar dacă aveți: mălai, făină, zahăr, MRE-uri, lemne și cărbuni pentru grătarul din curte.

 

Tags:

Related posts:

31 Comments

  1. Stefan · 25 februarie 2020

    Aș mai adăuga ceva: feriți-vă de containerele mari, în ceea ce privește mîncarea (în special perisabilele după deschidere), dacă nu aveți o familie imensă. Pare tentant un borcan de zece kile de zacuscă și precis e mai ieftin. Cu toate astea și dacă vine și dacă nu vine apocalipsa veți arunca jumătate – ori că s-a stricat ori că v-ați săturat. Încercați să vă organizați proviziile pe porții.

  2. roprepper · 25 februarie 2020

    corect.

  3. Costin · 25 februarie 2020

    Eu mi-am comandat duminica asa ceva: https://www.emag.ro/set-arzator-drumetie-camping-drumetie-pinguin-surpass-steel-3500-w-si-doua-butelii-gaz-450-grame-p-5292-2×3241/pd/DLF6N5BBM/
    Stau la bloc, dar nu se stie niciodata. La cat de mic e…i se poate gasi loc oriunde.

  4. roprepper · 25 februarie 2020

    exact. și nu trebuie să faci focul cu lemn în bucătărie :)

  5. manole · 25 februarie 2020

    Acum imi dau seama ca bunica-mea, Leana, era cel mai bun prepper. Mereu avea depozitate kile de zahar, orez, ulei, compot, zacusca, muraturi.

  6. roprepper · 25 februarie 2020

    toți de pe vremea aia erau prepperi.
    am prins niște ierni la bunici în care nu am văzut mașini pe șosea 2-3 săptămâni. zăpada mare, nema pluguri, aia era, așteptai să se topească.

  7. cineva · 25 februarie 2020

    Nu chiar asteptau, isi faceau poteca/carare pana la animale(saivan/sopron) apoi la fantana sau vecini.

  8. roprepper · 25 februarie 2020

    prima cărare se făcea spre budă, după aia spre animale :)

  9. Nick · 25 februarie 2020

    Lumea e din ce in ce mai delasatoare in ziua de azi iar faptul ca iti aloci in ziua de azi o suma de 1000 lei pentru medicamentele uzuale, 50 conserve, 5 kg malai , 5 kg faina , batoane de cereale si 50 litri de apa, deja te face mai pregatit decat peste 90% din populatia acestei tari. Totul cu perioada de valabilitate de minim 1 an ( am luat conserve acum o luna – Scandia, mancare – cu valabilitate 06.2023 ).

    Pe langa acestea, nu strica sa mai ai, find un mare plus:
    – un arzator si 2-3 butelii (cu valva de preferat)
    – filtru portabil de apa
    – pastile de purificat apa
    – radio + baterii
    – lanterna + bateri
    – statii – macar PMR-uri de 0.5W.

  10. Apocalipsă cu făină, trasă la tigaie - Mihai Vasilescu · 27 februarie 2020

    […] la pesto de ienupăr, că oricum n-au timp să expire. Regula de bază este: nu stoca alimente pe care nu le consumi în mod regulat. Iar dacă e să se prelungească treaba cu coronavirusul mult mai mult, înseamnă că e groasă. […]

  11. Stefan · 28 februarie 2020

    corect

  12. Edi · 28 februarie 2020

    Ce sunt MRE-urile sau unde gasesc informatii despre ele?

  13. antonioro · 29 februarie 2020

    Si unde gasesti MRE de cumparat in Romania?

  14. damian · 1 martie 2020

    1. Între timp guvernele germane și austriece(aici nu am confirmare personala) au publicat un checklist cu cele necesare pentru 10 zile. Am întrebat un prieten care locuiește lângă Frankfurt cum stă cu pregătirile, mi-a zis că a luat ceva, nu a respectat checklist-ul, în schimb, colegii lui, nemți get-beget, au fost la cumpărături cu checklist-ul în mână. Ce au făcut românașii zilele astea? Pai, au făcut ce au știut mai bine, mai ales în social media, caterincă și hăhăiala. Asta e diferența între poporul german și noi!
    2. Eu cred ca orice om responsabil își pregătește familia pentru orice situație, numai în România se numeste panica și isterie. Surplusul de provizii te ajuta sa eviți aglomerațiile urbane. Am luat mâncare, apă, dezinfectante, apa de la robinet în recipiente, produse de igiena personala, am încărcat butelia de camping 8l, făcut plinul la mașina, plus 20 l motorina în canistra.
    2. Logodnica mea e medic într-un spital de infecțioase, atmosfera e încordată, toți sunt rezervați în păreri, în majoritatea spitalelor de genul s-au făcut stocuri uriașe cu antivirale HIV, darunavir și emtricitabina cu tenofovir, un palet per spital, cred ca vă dați și voi seama de ce.
    3. În spațiul public au ieșit cu declarații doar medicii de familie sau medici specialiști gastroenterologi sau alți specialiști fără nicio legătură cu virusologia, epidemiologica, care nu sunt relevanți pentru a vbi despre acest nou virus.
    4. Eu personal nu o sa mă încred în stat, în organizarea și în mobilizarea instituțiilor. De ce? E simplu, ne uităm în trecut!

  15. Coronavirus peste tot – Vancea pe Blog · 2 martie 2020

    […] dezinformării poporului care-și dă panică și golesc rafturile magazinelor (mai puțin săpun). Măcar cumpărați ceva ce nu puteți consuma și dacă o carantină pe care o intuți voi nu vine. Sau de extrema cealaltă cei care nu iau nicio măsură și au afirmații de genul Foamea/ gripa/ […]

  16. Radu · 4 martie 2020

    Am si eu de mai multi ani incoace cateva provizii de alimente neperisabile, apa menajera, acumulatori si baterii plus un rucsac dotat cu tot ce trebuie, gata de plecare. As pune si poze dar nu stiu cum, nu vad optiunea.

  17. naim · 12 martie 2020

    Coane, in caz de nasoleala nu e indicat sa bagi gratare. O sa ai musafiri veniti pe firul fumului. Nu cred ca e utila harciogareala de hrana in stoc pt mai mult de 30 de zile. Daca nu se va mai gasi hrana dincolo de termenul asta, prioritatile se vor schimba drastic (de genul: mai am mancare dar voi trai suficient cat sa apuc sa o balotez? Voi putea sa mai stau in locuinta mea? Imi voi putea apara familia de disperatii infometati?) N-ar strica sa va ascutiti topoarele si cutitele intre timp… e o activitate relaxanta si utila :)

  18. roprepper · 12 martie 2020

    ai comentat că era mai ușor decât să te auzi vorbind.

  19. Just Me · 13 martie 2020

    Mi-am pus și eu problema discutată în articol.
    Eu sunt de părere că astfel de provizii sunt doar pentru scenarii apocaliptice și nu pentru situația de azi cu Covid-19.
    Uitați-va la China că situația este deja sub control iar numărul infectărilor raportate este în scădere de la o zi la alta.
    Aș fi de acord cu lista propusă în cazul unei catastrofe (atac nuclear or similar) în cazul în care ai timp (câteva ore) ca să fugi în munți.

  20. roprepper · 13 martie 2020

    e alegerea ta.

  21. Ciprian · 18 martie 2020

    Man, te „spamez” si aici si pe celalt blog.
    Dupa ce mi-am facut rezervele si le-am pus la pastrat chiar dorm mai linistit.
    Multumesc!

  22. roprepper · 18 martie 2020

    e mișto să nu te îngehsui acum cu gloata, nu?

  23. Ciprian · 18 martie 2020

    Chiar nu ma asteptam sa fie asa un confort mental, mai ales in perioada asta. Momentan sunt safe pentru minim 2 saptamani. Te-am mai intrebat cred. Ai ales un generator pana la urma? Urmeaza sa ma mut la casa intr-o luna de zile si vreau sa achizitionez unul.

  24. Nico · 18 martie 2020

    Thumbs up!

    Mi-am luat proviziile când au început sa închidă Milan-ul, in UK totul era roz și doar o gripă.

    Nu m-așteptat la apocalipsa hârtiei igienice sa fiu sincer. In rest proviziile ar trebui să imi ajungă pentru cel puțin o lună de izolare totală.

  25. roprepper · 18 martie 2020

    nu e ca și cum n-aveai 3 suluri în casă și le-ai consumat în două zile…

  26. Gyno · 18 martie 2020

    +1 pentru site, Vali! Pregatit si eu din Ianuarie – asta si datorita tie!
    Multumesc!

  27. roprepper · 19 martie 2020

    excelent. #5oameni.

Leave a reply