Pregătiri pentru inundații

  • 21 octombrie 2016

Dacă vă uitați la știri sau le ascultați la radio sau le citiți pe net, vedeți că avem o toamnă ploioasă, cu unele zone unde circulația mașinilor e oprită, unele străzi din orașe sunt inundate, unele sate rămân izolate, apa intră în case și așa mai departe.

Nu e ceva nou, asemenea evenimente se întâmplă toamna și primăvara frecvent în unele zone și mai rar în altele.

Ce facem pentru a nu fi luați prin surprindere?

Păi, ne pregătim.

  1. Facem stocuri de alimente. Minime dacă stăm la oraș, maxime dacă stăm în afara orașului. Pâine uscată, orez, conserve, carne congelată, batoane energizante, chipsuri, biscuiți. Cafea.
  2. Apă la bidon. De obicei, apa din supermarket rezistă mai mult (mă uit pe bidoanele mele și expiră în august 2017).
  3. Baterii pentru lanternele ambientale și pentru cele de stick. Dacă se ia lumina, o să vrem să avem lumină, iar o lanternă ambientală e ideală. Lumânările sunt bune și nu expiră. Stocăm bateriile pe rafturile de sus.
  4. Metode de a găti alternative. Dacă suntem dependenți de gaz, șansele sunt cam 50% să meargă în continuare, dar un aragaz de voiaj cu o butelie mică costă 50 lei împreună și se poate găti pe el de la ceaiuri la cafea la supe la alte mâncăruri mici calde.
  5. Soluții de încălzire. Ciorapi groși, saci de dormit, căciuli, mănuși. Dacă se ia curentul, centrala pe gaz nu mai merge, chiar dacă avem gaz pe țeavă.
  6. Mașină pregătită. Adică pătură, șosete de schimb, mănuși, 5 litri de apă, mâncare în mașină, lanternă, rezervor plin, bani cash. Eu nu circul niciodată fără o rezervă de 200 lei în mașină și cu rezervorul mai puțin de jumătate.
  7. Cutie pentru documente. Dacă intră apa în casă, e posibil ca pusul actelor pe rafturile de sus să nu fie o soluție, o casetă antiumezeală de 230 lei însă da. Eu o am pe aceasta. Bunicii, care locuiesc într-o zonă predispusă la inundații, aveau un raft prins în perete unde țineau actele într-o casetă de lemn, vopsită să nu intre apa în ea și documentele învelite în pungi. Apa n-a ajuns niciodată mai sus de un metru, dar ei erau pregătiți.

tumblr_inline_oex93n3cfp1re48vn_500

Tags:

Related posts:

1 Comment

  1. supravietuire A-Z · 31 august 2017

    Am notat tot, trecem la masuri. Valabil si pentru alte dezastre.

Leave a reply